Wapen van MoermanDe familie Moerman

De stamboom van de Moermannen gaat ver terug, in ieder geval tot rond 1500. Een aantal Moermannen (ik dus niet zelf!) zijn dat preciezer aan het uitzoeken, en ook de banden aan het aanhalen. Op deze pagina wat links naar diverse onderwerpen rond de familie Moerman, en deze activiteiten (met dank aan onder andere Wilfried en Yves Moerman).

Ps: welke Kees Moerman ben ik (zijn er meerdere)? Zie deze uitleg...

Zie ook de aparte pagina met meer details over mijn afstamming. En ook deze pagina van Arjan Moerman met wetenswaardigheden over de Moermannen, inclusief VanDale en Moer(man), het Moerman-dieet, de volkstelling in 1947, en de Arend Moerman Fuchsia.

Het Familiewapen

Op een schilderij in Het Schielandshuis (deel van het Historisch Museum Rotterdam) is het wapen van de familie Moerman te zien, zie mijn beschrijving met foto en uitleg. Op het schilderij is ook een gedicht te vinden, over de vlucht van de Moermannen naar Nederland in 1587. Uitleg is ook te vinden op De Genealogische Website van Pim Ooms

Het Boek (2003)

The Moermans in AustraliaKeith Moerman heeft zijn boek over de Moerman genealogie voltooid. Getiteld "The Moermans in Australia" behandeld het met name de Australische takken, maar toch ook veel Nederlandse Moermannen (waaronder mijzelf). Het boek, uitgegeven in Australië, bestrijkt de periode van 1500 tot 2003 en is alleen in het Engels verkrijgbaar. Het is 256 bladzijden dik, formaat A4, telt 250 foto's in zwart en wit maar de omslag is in kleur. Veel achtergrondinformatie over de tijden en gebeurtenissen toen. Helaas niet meer verkrijgbaar (ik heb zelf ook geen kopie).

De Bijeenkomst (2000)

Er was een grote bijeenkomst van veel Moermannen, en wel op 16 juni 2000, in Blankenberge, België. Er waren 28 Moermannen, waarvan 3 Amerikanen, 3 Australiërs, 2 Fransen, 4 Nederlanders en de rest waren Nederlands- en Franstalige Belgen. Er is heel wat informatie uitgewisseld en dit alles heeft geduurd tot 7 uur (heb ik van horen zeggen, ik was er zelf helaas niet bij).

Waarom Blankenberge ? Heel eenvoudig: Willemz Pieters Moerman is van daaruit gevlucht naar Nederland (op het wapen is ook een 'blanke burgt' te zien: de zilveren toren, naast de moerbei-vogel in de andere kwadranten). Bovendien is dit een aangename badstad, vooral in de periode van het jaar waarin de bijeenkomst was gepland.

De geschiedenis gaat terug tot de heer Cornelius Moerman (1519 - 28/12/1576) te Brugge, zoon van de heer Louis, gehuwd met Dame Van Ellemsim (1520 - 1571). Zij hebben 3 kinderen gehad, de heren Thomas (geb. 1549), Pieter (geb. 1550) en Louys (geb. 1551). Meer details: zie mijn afstamming.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Moermannen: Er is op het web een Moerman genealogie te vinden op de site van Ooms, en ook op Genealogie-online is er een Moerman stamboom.

Kijk ook eens op de paginas van Wilfried Moerman (waarvan ook een deel van bovenstaande informatie van afkomstig is):

Voor fotokopieën en/of de cd over de genealogie van de MOERMAN (>2.000 namen): Yves Moerman & Anita Van Cappellen, email: ym04@skynet.be, web: users.skynet.be/ym04/