Programming Republic of Perl LogoPerl en PFE

[English]Note: this page is also available in English ....[English]

Extra: script 'untab4.pfe' om tabs naar (maximaal) 4 spaces om te zetten, zie onderaan pagina.

Wat is PFE: de Programmers File Editor, geschreven door Alan Phillips. Een goed pakket om tekstfiles te bewerken, zoals bijvoorbeeld Perl scripts. Kan files van meerdere Megabytes aan, en heeft allerlei commando's nuttig tijdens het programmeren. Gebruik het (op werkdagen) dagelijks. Overigens niet meer actief onderhouden.

Maar je zal altijd zien, net die mogelijkheid die jij nodig hebt is er niet. En daar komt dan een van de krachtiger mogelijkheden van PFE om de hoek kijken: je kan b.v. met Perl extra commando's maken, en die dan vanuit PFE aanroepen. Op mijn algemene Perl pagina was er al een simpel voorbeeld te zien hoe je een expressie kunt laten uitrekenen en vervangen door het resultaat. Op deze pagina's komen wat uitgebreidere en nuttigere scripts: voor het kopiëren, knippen en plakken van willekeurige rechthoeken, zoals kolommen in een ASCII tabel..

Knippen, Kopiëren en Plakken van Rechthoeken

Hier een drietal scripts om PFE uit te breiden met de mogelijkheid om willekeurige rechthoeken te knippen/kopiëren en plakken.

Voorbeeld van rechthoek selecterenEerst het gebruik:

Je knipt/kopieert door met de cursor op de linkerbovenhoek van de rechthoek te gaan staan, dan (met muisknop of shift ingedrukt) te selecteren tot aan de rechterbenedenhoek. Als je nu het Execute menu aanklikt kan je daar de gewenste operatie kiezen. Op het plaatje rechts is dit wat beter te zien, je ziet hier het geselecteerde gebied (blauw/geïnverteerd) waarop ik zelf met rood heb aangegeven om welk gebied het dan gaat. Ook zie je mijn PFE Execute menu met daarin de uitbreidingen voor het werken met rechthoeken, en het het script om expressies uit te laten rekenen (eigenlijk bevat het Execute-menu nog een kolom, die heb ik ivm ruimteproblemen even weggepoetst).

Plakken is nog eenvoudiger: ga op de plaats staan waar je de rechthoek ingevoegd wilt hebben. Dit wordt de linkerbovenhoek van de rechthoek. Kies nu in het Execute menu 'Paste Rectangle' (of hoe je het ook hebt genoemd gedurende de installatie). Even wachten (je ziet Perl even aan het werk gaan), en daar is'ie.

Probleem: de scripts gaan nog niet goed met 'tabs' om. Komt in een volgende versie. Ik heb sowieso PFE zo ingesteld dat tabs tot spaties worden omgezet, vandaar dat ik daar geen last van heb.

Installatie

Om te beginnen moet je natuurlijk de drie scripts downloaden (zie hieronder). Ook moet je Perl hebben, plus de Win32::DDE module (te downloaden van ActiveState), plus de Win32::Editor::PFE module van Jenda Krynicky. Vervolgens moet je in PFE in het Execute menu de plaats en naam van de scripts aangeven, dit gaat via Options/Preferences. Zie verder het plaatje, waar je ziet hoe de 'Copy Rectangle' er in wordt gehangen. Je moet de rood-omrande velden goed zetten (pas wel het pad naar het script aan op je eigen locatie):

PFE Execute menu

Eenvoudig, nietwaar? De scripts (die overigens de rechthoek bewaren/halen uit een file '_columns.pfe' in je TEMP directory) kan je vinden onder de onderstaande links:

Downloaden via rechtermuisknop (Save Target As ...., Doel Opslaan Als ...., of zo iets) is het handigst

Verwijderen van Tabs

  • Script om tabs naar (maximaal) 4 spaces om te zetten: untab4.pfe

Downloaden via rechtermuisknop (Save Target As ...., Doel Opslaan Als ...., of zo iets) is het handigst.

Veel plezier er mee.