Kunst? Design?

Mijn broodtrommeltjeKunst... wanneer is iets kunst, of design? In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Heb ik plezier in, en het doet er niet erg veel toe hoe dat dan heet. Voor een deel op de computer, programmeren is volgens mij een heel creatieve bezigheid, met heel wat puzzels om op te lossen. Maar daar gaat deze pagina niet over (kijk daarvoor maar op mijn 'computers' page). Ook nog niet over fotografie of elektronica, maar meer over het met mijn handen bezig zijn.

jolly logoIk ben graag met vormen bezig. Soms uit onvrede van bestaande zaken, zoals het plastic broodtrommeltje waarmee ik al jaren liep. Onpersoonlijk, onvriendelijk. Op basis daarvan ben ik met wat oud hout (onder andere plankjes van een sinaasappelkistje met daarop een aardig logo) eens mijn schuurtje ingedoken, en gekeken wat ik nu wel leuk vond. Daar is dit boterhammendoosje uitgekomen (goed gelakt, dus kan gewoon afgewassen worden).

Ik vind het een voorbeeld van 'design'; er is namelijk echt over nagedacht. Zo is bewust gekozen om de bovenkant van kleine plankjes te maken, om het hergebruik te benadrukken. Was dan ook blij verrast met de Volkskrant magazine van 20 oktober 2007, waar (in de rubriek 'uw foto' met eigen foto's van lezers, die week 'design' als onderwerp) dit als design 'herkend' werd!

Keramiek: olielampje in Raku-techniekDe afgelopen jaren ben ik ook veel met keramiek aan de slag geweest. Lekker met klei proberen vormen in 3-D te maken. Soms gewoon uit de vrije hand, soms met een vooropgezet plan. Zie mijn keramiekpagina voor meer voorbeelden.

Een leuke techniek is Raku. Raku is een hele mooie, van origine Japanse, techniek. Door de klei hoog te stoken en vervolgens snel af te laten koelen ontstaat er een fijn netwerk van barsten in het glazuur, dat de Raku zijn speciale charme geeft. Op de Raku-pagina ook verwijzingen naar de foto's van de Raku-stookdagen op de Parasol (en andere stookdagen). Met ongeglazuurde klei kan je prachtig werken, zie ook mijn dorpjes...

En er zijn veel meer materialen om mee te werken. Helaas, een drukke baan (waar ik ook creativiteit in kwijt kan maar die verder niets met vormgeving te maken heeft) en nog een tijd van mijn pensioen af ;-)