Keramiek (oftewel 'kleien'?)


Nieuw: mijn schooltas, gemaakt begin 2019...

Keramiek is voor mij even niet met mijn hoofd maar met mijn handen bezig zijn. Als amateur is keramiek iets dat ik doe naast mijn (drukke) werk, Heerlijk om in je handen nieuwe vormen te zien ontstaan, en erg ontspannend. Ik doe dit niet (altijd) in mijn eentje, maar vind het ook leuk om met anderen samen bezig te zijn en ideeën uit te wisselen, vandaar dat ik ook regelmatig cursus doe bij 'de Parasol' in Veldhoven (bovendien hebben die een mooi grote oven).

Keramische fruitschaal
Fruitschaal uitgesneden uit een plaat zwartbakkende klei
(plus twee vruchten ook uit die klei)

Een schetsje met kleiAnders dan boetseren (zie beeldje links, een snelle schets met klei) is keramiek voor mij meer werken met platen klei, en het daarmee opbouwen van vormen, en daar komt in het begin toch je hoofd weer bij kijken. Maar (vooral met mijn 'dorpjes') is het daarna toch je handen het werk laten doen en kijken waar je uit komt, waar het naar toe groeit. De klei is voor mij belangrijk; ik ben weinig bezig met glazuren en probeer de natuurlijke kleuren van de klei hoogstens met oxides te versterken.

Leuke van klei is dat het materiaal zelf haast niets kost (al kan je het, net als bij elke andere hobby, zo duur maken als je wilt). Pak van 10 kilo is rond de €10, en je kunt er heel lang mee doen. Enige lastige is een plek om te bakken, maar daar zijn verschillende mogelijkheden voor. En ook gereedschappen zijn niet zo'n probleem, met wat houtjes, keukengereedschap, oude credit cards (om glad te strijken, in plaats van dure 'lomers'), en een oude lamp (voor glad te polijsten) kom je een heel eind.

Opgelet, mijn werken zijn niet te koop. Deze pagina's zijn om mensen op ideeën te brengen, en niet voor verkoop...

De basis

Uiteraard val je vaak terug op een aantal basisvormen waarop je door kan bouwen, als rechthoeken, cirkels, platen. Nee, geen asbakken... Maar toch zo nu en dan een kubus, bol of fruitschaal. Om weer vertrouwd te raken met het materiaal klei, de glazuren (de schaal hierboven is overigens zonder glazuur, is gemaakt van zwartbakkende klei). En ook omdat je daar vaak mooie vormen mee kunt proberen.

Ik in het van Abbe museumDorpjes

Met ongeglazuurde klei kan je prachtig werken, zie ook mijn dorpjes... En anderen vinden die blijkbaar ook leuk; ik heb bijvoorbeeld met een van mijn dorpjes zelfs in het Van Abbe museum gestaan (door bij de eerste selectie in 'het vierkante ei' van 2009, de wedstrijd voor amateur beeldende kunstenaars van o.a. de Volkskrant, maar ben helaas niet door de finale selectie heen gekomen).

Keramiek: dame in Raku-techniekRaku

Danseres (keramiek op populierenhout)
Mensfiguren blijven moeilijk voor mij.
Maar hier ben ik toch blij mee: had een mooi stuk
populier gevonden, en daar deze danseres op gemaakt
(geheel 60 cm hoog)

Wat ik een leuke techniek vind is Raku (al is het nieuwe hier tegenwoordig wel af). Raku is een van origine Japanse techniek. Door de klei hoog te stoken en vervolgens af te laten koelen ontstaat er een fijn netwerk van barsten, dat de Raku zijn speciale charme geeft (helaas op zo'n kleine foto niet zo geweldig te zien). Op mijn Raku-pagina ook links naar de foto's van de Raku-stookdagen op de Parasol (en andere stookdagen).

Diversen

Via de Parasol diverse specifieke cursusjes gedaan, zie bijvoorbeeld deze fotorapportage uit 2006: kopermat stoken.

Een pagina over het maken van een aansturing van een elektrische keramiek-oven, die ik een keer voor €50 via marktplaats gekocht heb.