Computers

Computer hoeven niet met chips! Zie de Pong site; waar iemand het eerste TV-computerspelletje 'Pong' heeft nagebouwd, in een volledig mechanische versie. Met video! Klasse!

Software is net entropie: het weegt niets,
is moeilijk te begrijpen, en er komt steeds meer.
Norman Augustine

Ik ben al heel lang lid van de Hobby Computer Club (vanaf 1979), en heb dan ook al het een en ander met die dingen gedaan. In de jaren gewerkt aan meerdere onderwerpen, zelf een computer gebouwd, en toen nog een, en nog een, en zo voort. Maar ach, op een gegeven moment verschuift je aandacht. Waar ben ik momenteel nu nog wel mee bezig?

In ieder geval met eerlijke software (geen illegale kopieën). OK, misschien zijn veel pakketten wel veel te duur. Maar dat vind ik ook van biefstuk, en dat jat ik ook niet bij de supermarkt. Bovendien zijn er zat alternatieven, Mijn eerste computerin de vorm van 'Open Source' en Public Domain initiatieven. En de commerciële software die ik echt waardeer, daarvoor ben ik ook bereid te betalen. Kijk ook eens op de Mijn PC's pagina's (met name voor beginners): op zoek naar nuttige scripts, handige tools, bruikbare applicaties, benieuwd wat ik voor handigheden op mijn systeem heb staan?

O ja, heb je vragen over je PC, of over Windows/Linux: vraag dan niet bij mij, ik ben geen PC of Windows/Linux expert!!! Probeer eens bij de HCC Windows gebruikersgroep of Linux gebruikersgroep, of bij de HCC PC gebruikersgroep, of een van de andere gebruikersgroepen van de HCC! Of probeer eens StudentAanHuis; een nieuw initiatief waarbij studenten in computerkunde tegen een heel redelijk tarief hun diensten aanbieden.

Maar goed, waar ben ik dus zoal mee bezig:

De Computers zelf

Vroeger: Mijn Eerste Computer

Vroeger waren er weinig tot geen computers te koop voor de hobbyist, PC's zijn pas rond 1982 op de markt gebracht. De Hobby Computer Club (HCC) is dan ook begonnen als een hobby-club van mensen die zelf computers bouwden.

Hier de beschrijving van mijn eerste eigen computer uit 1980, gebaseerd op de Motorola 6809 processor. Met wel 48 Kbyte (ja, geen Gigabyte, geen Mbyte...) RAM geheugen. Ook aandacht voor software aspecten, het gebrek aan internet, en de taal Forth.

Mijn PC's

Mijn PC pagina's: Om zelf mijn 'computerpark' draaiend te houden, maar mogelijk ook interessant voor anderen:

  • Geen Windows, maar Linux (en de door mij gebruikte distributie Ubuntu).
  • Wat heb ik aan (voornamelijk gratis) programma's geïnstalleerd (nu met top-tien)? Handige utilities?
  • Plus diverse andere onderwerpen, zoals hoe ziet mijn hardware er ook al weer uit
    Naar het archief geschoven: het in januari 2004 upgraden van mijn computer (moederbord, etc).

Qtek 9100 gsm/pdaArchief: Mijn hand-held computertjes

  • Ooit begonnen met een PalmPilot en later de Palm m100 (zie het archief), ben ik nu overgeschakeld naar een GSM/PDA combi, de Qtek9100. Leuke phone, met WiFi, Windows, camera, van alles en nog wat. Een eerste pagina met info, tips en links is al aanwezig.

Veiligheid en netwerk

Veiligheid op het internet

  • Tips over virusscanners, spyware protectie, fire walls en dergelijke.
  • Hoe voorkom ik problemen op mijn computer door kwaadwillenden?
  • Informatie over virusscanners en spyware scanners, fire wall, ad-blockers en spam filters, encryptie, en wat je tegenwoordig verder zoal nodig hebt om je systeem gezond te houden...

De Net(Werk) pages

  • Mijn lokale netwerk: problemen, routers, switches, poorten, servers, ADSL; hoe knoop je dat allemaal goed aan elkaar?
  • Wat is een router eigenlijk? En wat is het verschil met een modem? Waarom kunnen mensen mijn server niet zien?
  • Help, wat is mijn IP-adres?
  • Wat heb ik zoal in mijn lokale netwerk hangen, zoals mijn NSLU2 netwerk disk/file server, te vervangen door mijn Raspberry Pi
Genoeg problemen om over te schrijven (zonder dat ik alle antwoorden zelf al weet).

Zelf doen: Programmeren en embedded

Een van mijn hobbies, nog uit het verre verleden dat je wel moest, is zelf programma's maken...

  • Wat is nu eigenlijk de beste programmeertaal?
  • Programming Republic of Perl LogoIk zelf gebruik vooral de programmeertaal Perl (al ben ik langzaam naar Python aan het switchen). Een soort combinatietang onder de programmeertalen, met name gebruikt in de buurt van het Web. HTML genereren, wat zijn CGI-scripts, en zo voort. Maar ik gebruik het voor van alles en nog wat, zoals bijvoorbeeld voor oplossen van Sudoku's, of voor scripting voor Windows programs.
  • Ik ben lang bezig geweest met de computertaal Forth. Perl is mooi voor op 'grote' computers, maar voor robotics, waar controllers in zitten met maar enkele Kbytes aan geheugen, is dit wat veel. Forth is hiervoor nog steeds een geschikte taal. Helaas, robots maken kostte te veel tijd, maar nog wel wat pagina's over deze taal in de geschiedenis-sectie.
  • ZwemmenEn wat over mijn pogingen tot het programmeren van games...
  • De pagina's over de taal 'C' heb ik naar het archief verbannen... Wegens gebrek aan tijd ben ik de laatste tijd te weinig met programmeren in C/C++ bezig.

Embedded: 'ingebouwde computers'

Linux: alternatief voor Windows


Toepassingen

Wat gebruik ik zoal aan (voornamelijk gratis) programma's (nu met top-tien)? Handige utilities?
  • Tekenen/fotobewerking op de computer. Neem een digitale camera, een goed maar betaalbaar tekenpakket (b.v. Paint Shop Pro, een van de weinige pakketten die ik gekocht heb), en wat fantasie, en je kan heel wat doen. En wil ik ze mooi afgedrukt hebben (printer-inkt is niet licht-echt) dan druk ik ze via email af als foto, bijvoorbeeld bij de Hema. De pagina's hierover zitten niet in de computer-pages, maar in de hobby pages.
  • Mijn Web pages. Ik maak regelmatig wat web pages. Niet de meest flitsende, maar hopelijk wel overzichtelijk en informatief. Ik doe dit ook op het werk voor interne informatievoorziening, maar ook bijvoorbeeld de pages van de Healing Rooms Eindhoven.