Internet?

(Vervolg op mijn software pagina) Het internet zou ideaal geweest zijn in die tijd (1980), als zelfbouwer loop je wel eens op problemen (help, het werkt niet, ik heb de gegevens niet, hoe sluit je dit aan, ...), en tegenwoordig kijk je dan even snel op het internet voor een oplossing. Over elk onderwerp is wel een pagina, forum of andere discussiegroep te vinden waar je hulp kunt vragen.

Helaas, internet bestond rond 1980 nog niet. 

Het internet zoals we nu kennen is nog heel recent. Het internet communicatie protocol (TCP/IP) komt pas uit 1983, en het WWW, het World Wide Web, is eigenlijk pas uit 1990. In plaats daarvan hadden we de Hobby Computer Club, de gebruikersgroepen daarin, en later ook van daar uit bulletin boards.

Gebruikersgroepen

Bijeenkomst Forth gebruikersgroepDe Hobby Computer Club startte als een groepje hobbyisten, met landelijke bijeenkomsten, de zogeheten HCC-dagen. Maar naarmate de groep groeide kwam er behoefte aan een indeling in kleinere groepjes, bijvoorbeeld de plaatselijke afdelingen, of de per onderwerp opgezette gebruikersgroepen. Na ruim 25 jaar bestaat dit systeem nog steeds.

Hier kwam je bij elkaar om samen problemen op te lossen, indien nodig met computer, soldeerbout, en alles wat je nodig had (en als je mijn computer uit die tijd bekijkt, kan je je voorstellen dat transport ook niet altijd de zaak verbeterde). Vaak op zolderkamers, maar bij grotere groepen ook wel door op zaterdag bijvoorbeeld een lokaal in een school af te huren. We hielden hier ook lezingen voor elkaar over allerlei onderwerpen (zie de foto hiernaast, bijeenkomst van de Forth GG in de school 'De Bron' in Utrecht, rond 1985).

Zo ben ik zelf lid (en zelfs voorzitter) geweest van de HCC afdeling Utrecht, en lid van de Forth gebruikers groep (FIG, Forth Interest Group) en zelfs eindredacteur van hun blad ('het Vijgeblad' nummer 19-32). Voor een lijst van andere gebruikersgroepen binnen de HCC kijk hier.

Bulletin Boards

Inloggen bulletin boardBulletin boards waren de voorloper van het internet. Op centrale computers (vergelijkbaar met nu de web servers) draaiden bulletin boards, een soort prikborden, de voorloper van de huidige forums (discussiegroepen). Als de beheerder positief stond tegenover bijvoorbeeld de HCC, dan werd er 's avonds bijvoorbeeld wat rekentijd vrijgegeven voor zo'n club. Ik heb nog de eerste aanmeldingsbrief liggen, zie de foto hiernaast (1981?).

Je logde dan via je inbelmodem in, bijvoorbeeld op 300 Baud (in dit geval ook 300 bits per seconde). Dat betekende een snelheid van 30 tekens per seconde: per byte kwamen er nog twee bits bij voor het transport (start en stop-bit)... Plaatjes downloaden was er toen nog niet echt bij (hoewel dat ook al snel mogelijk werd toen de modems sneller werden). Maar, eindelijk een manier om op grotere schaal ideeën uit te wisselen en vragen te stellen!

Wel allemaal tekst-gebaseerd, plaatjes maakten het te traag (al had je wel 'ASCII-art', kunst/graphics met lettertjes), en voor een file van 4 Kbyte moest je al haast 3 minuten wachten. Ter vergelijking, zelfs met trage ADSL op 3 Mbit/s kan je in diezelfde tijd een file van 40 Mbyte binnenhalen, 10.000 maal zo veel...