Mijn eerste computer

Meer weten over mijn eerste computer?
Geschiedenis van de personal computer?
De bijhorende software?
Voorlopers van Internet?

Deze pagina's gaan over mijn eerste stappen op het gebied van mijn computerhobby (1979-1989).

Meer weten over de ontwikkeling van het computer-hobbyisme in Nederland? Er is een boek 'Alles moest nog worden uitgevonden', waarin dit beschreven wordt. Uitgegeven door Atlas, geschreven door Cordula Rooijendijk, ISBN 978 90 450 1367 1. Ik ben er ook voor geïnterviewd.

Vroeger... Hoe ging dat met computerhobby, toen er nog geen PC's waren? Ik ben begonnen met computers bouwen zo rond 1980 (na in 1977 op de Universiteit in Utrecht met computers in aanraking te zijn gekomen). Toen waren er nog geen 'PC's zoals we die term nu gebruiken, IBM kwam pas in 1982 met de eerste IBM PC-XT uit (zie de tijdslijn). Wel waren er zelfbouw PC's (dus echt personal computers), en nog veel hobbyisten die zelf hun systeem in elkaar zetten, van onderdelen overal vandaan gehaald.

Zo ben ik ook begonnen. In 1979 ben ik lid geworden van de HCC: de Hobby Computer Club. Internet om vragen te stellen was er toen nog niet, je moest echt met elkaar de problemen op zien te lossen. Ik heb nog steeds de eerste HCC Nieuwsbrief bladen (vanaf nummer 5, al missen er in het begin een paar), de voorloper van Computer!Totaal. Ik had toen nog geen computer, maar: wel een programmeerbare rekenmachine, de TI-58, iets wat toen zo'n 325 gulden (150 Euro) koste. En ook die kon je al hacken, zie mijn artikel in het HCC blad nummer 17, bladzijde 19, over verborgen instructies... Verder kon ik op de universiteit wel op de computer daar werken, ik heb daar in 1977 leren programmeren in Fortran, een taal die je tegenwoordig niet veel meer tegenkomt.

Foto 1: de voorkant van mijn systeem

De computer... Klik op de afbeelding voor meer info

Een gemiddelde hobbycomputer had toen wel zo'n 4 tot 16 Kbyte (nee, geen Mbyte of Gbyte) aan geheugen, en een 8-bit processor op rond de 1 MHz (nee, geen Gigahertz). Bijvoorbeeld een Apple-II met 16 Kbyte RAM kostte in 1980 zo'n 1800 Euro (zonder monitor, zonder floppy disk), zie HCC blad nummer 14, februari 1980. Een TRS-80 met 4 kbyte was er al vanaf zo'n 700 Euro (kon je op je TV aansluiten). Programma's opslaan ging nog op audio-cassettes. Lees meer op de geschiedenis-pagina.

Bedenk wel: een senior programmeur verdiende toen zo'n 1700 Euro bruto per maand.

Ik besloot het wat groter aan te pakken. Wegens tijdgebrek niet zelf de printkaart (PCB) met de processor daarop zelfgemaakt, maar ik ben uitgegaan van een kant en klare CPU kaart, met wel 48 Kbyte DRAM geheugen! Heel ruim voor die tijd. En met een hoge-resolutie grafische mogelijkheid van 512 bij 256 punten (de eerste IBM PCs hadden 320 x 200...). Maar, koste dan ook 2065 gulden (dus een netto maandsalaris, en dan had je dus alleen nog maar het moederbord met processor en geheugen, je kan je voorstellen wat dat toen voor een student betekende).

Naast deze kant-en-klare kaart zelf de rest in elkaar gezet, wel met handmatig bedrade of geëtste printjes. Lees veel meer details op de 'System 6809' pagina. Ook de software voor een groot deel zelf in elkaar gezet, met soortgenoten van de HCC...

En langzaam werd de hobby groter en groter. In 1981 was ik voorzitter van de HCC afdeling Utrecht. Later werd ik, vanwege mijn interesse in de programmeertaal Forth, redacteur van het blad van de Forth gebruikersgroep (de Forth Interest Group, kortweg 'FIG', vandaar de naam 'het Vijgeblad'). Ook beroepsmatig ben ik met processoren bezig geweest, zo was ik de 'chief architect' voor de EVP, een vector DSP (Digital Signal Processor) voor ST-Ericsson (voormalig Philips Semiconductors --> Adelante --> NXP). Tot 100 16-bits operaties in parallel, elke klok-slag... Toch wat anders dan die eerste zelfbouwcomputer!