Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Zie ook:

Upgrade part1: Hardware en Windows
Upgrade part2: basis utilities
Upgrade part3: hardware drivers
Upgrade part4: applicaties

Werk in UitvoeringMijn Nieuwe PC (Upgrade)
Part 1: De Hardware en Windows installatie

Januari 2004. Ik heb een nieuwe PC... Tenminste, een aantal onderdelen, te weten een kast, nieuw moederbord (KX600/PRO) met processor (Athlon 2700) en geheugen (512 MB), 38 GB harde schijf (o ja, en een floppy drive), en een nieuwe videokaart. De rest zet ik over vanaf mijn oude systeem: DVD-speler en CR-recorder, plus alle externe devices, zoals beeldscherm, toetsenbord, muis. Niet dat ik dan het oude systeem weggooi, met andere oudere onderdelen maak ik daar wel weer wat van. Maar, dit wordt mijn nieuwe hoofdcomputer.

Misschien nuttig voor anderen om te weten hoe ik hieruit een werkend Windows ME (of andere Windows versie, met wat kleine verschillen hier en daar) systeem maak (configureer).

De hardware opzetten

Opgelet: Windows ME kan maar met maximaal 512 Mbyte geheugen stabiel omgaan. Meer in je systeem? Met Cacheman 5.11 kan je zorgen dat Windows ME toch maar 512 Mbyte ziet.

OK, voordat ik iets ga wijzigen eerst maar eens testen of de zaak werkt, zo niet dan terug naar Paradigit. Let wel, ik heb een 'kaal' systeem zonder besturingssysteem (dat gaat dus Windows ME worden), dus als ik hem nu aanzet komt'ie door de BIOS opstartroutines heen, maar vraagt dan om een floppy. Windows is er immers nog niet. Toch kan je in het opstartscherm al zien of de zaak OK is (moet de schijf zien en zo). En dat is gelukkig zo.

Volgende stap is het op orde maken van de hardware: het overzetten van de CD- en DVD-speler (zonder CD/DVD-speler kan je geen Windows installeren). Normaal zitten deze apparaten (samen met de hard disk) op de 'IDE" controller, waarvan er op de meeste systemen er twee van aanwezig zijn (twee flatcable aansluitingen, IDE1 en IDE2); op iedere IDE kunnen twee apparaten (de 'master' en de 'slave', aangegeven door jumpers op het apparaat). Normaal is je hard disk als C: als master op de eerste IDE aangesloten, de rest is minder van belang (zet een CD/DVD-writer evt als master op IDE2).

Even goed kijken hoe dit in het oude systeem aangesloten zat: de DVD zat op dezelfde kabel als de harde schijf (als slave op IDE1), de CD writer op een aparte kabel (master op IDE2), zoals ook op het oude boot-scherm aangegeven. Als ik dit op het nieuwe systeem ook doe hoef ik geen jumpers op te zetten. Alleen, de kabel naar de harde schijf zit wat ongelukkig, dus ik doe de DVD-slave in mijn nieuwe systeem als slave op de IDE2. Mag ook, zolang er maar maximaal een master en maximaal een slave per IDE kabel zit. Verder natuurlijk de voedingsstekers en het audio-kabeltje goed aansluiten.

Weer aanzetten, werkt (CD/DVD worden gezien door BIOS).

De eerste software stapjes: hard disk formatteren in C: en D:

Met FDISK/FORMAT:

De oude manier: Boot vanaf floppy met bijvoorbeeld de Ultimate Boot Disk utility.

Start FDISK op (en kies voor support van grote schijven). Maak nu een primaire partitie aan (van de maximale schijfgrootte min de grootte voor de D: schijf), en activeer deze, dit zal drive C: worden.

Vervolgens maak ik tweede partitie  aan met de resterende grootte, dit is drive D: Nu eerst het systeem resetten (anders ziet'ie de C: en D: nog niet)! Dan beide partities formatteren (commando's FORMAT C: en FORMAT D:)

Een lege schijf moet eerst nog ingedeeld (geformatteerd) worden. Dit zou ik vroeger gedaan hebben met FDISK voor de globale indeling, en dan elke partitie formatteren met FORMAT. Tegenwoordig doe ik dit in een stap met de grafische QTparted utility van een Knoppix zelf-startende CD. Kan je direct vanaf CD draaien; hoeft niet op je harde schijf te staan (want die doet het nu net nog niet...). Ook bruikbaar voor het vergroten/verkleinen van partities zonder dataverlies, zelfs voor NTFS van Windows 2000/XP! Zie ook mijn Knoppix pagina voor meer details over Knoppix, en mijn partitie-pagina voor meer info over partities.

Ik splits eenmalig de harde schijf in twee 'partities', beiden van het type FAT32: een C: partitie voor Windows, en een kleine D: partitie (van ongeveer 3 Gbyte) die ik later gebruik om een reserve-kopie van een schoon systeem op op te slaan. Hiermee hoef ik later als ik weer met een schone lei wil beginnen niet Windows helemaal vanaf nul hoef te installeren, maar kan de zaak in een keer voorgeconfigureerd terug zetten. Heel handig, scheelt de hier beschreven twee uur voor een kaal Windows systeem, of .. uur voor een 'standaard' systeem.

Een goede site met allerlei info over hard disks (formatteren, partities, FDISK, XXCOPY etc) is Archer's Hard Disk Management.

Windows installeren

De volgende stap is het installeren van Windows (in mijn geval Windows ME), plus de drivers nodig voor de basis-hardware (behalve de video-kaart, hierover later meer).

Hiervoor moet ik eerst kunnen booten vanaf een startup floppy oftewel boot disk (want er staat nog niets op de harde schijf). Ik heb hiervoor eerder een Windows ME boot-disk gemaakt met de Ultimate Boot Disk utility, hier staan alle programma's op om het systeem op te kunnen zetten (tot aan het installeren van Windows). Windows installeren is eenvoudig: neem een (legale!) Windows disk, stop deze in de CD-speler, boot de startup floppy en start setup.exe vanaf de DOS prompt. Omdat Ultimate Boot Disk de CD speler als drive X: configureert (later onder Windows wordt dit gewoon E:) is dit dus het commando X:setup

Windows gaat nu aan de slag, op een redelijk zelfstandige manier, en is bij mij zo'n 40 minuten bezig met installeren, onderweg verschillende keren rebootend. Hier en daar iets input nodig, met name je naam, en de registratiecode van de CD.

Vervolgens de meegeleverde CD van het moederbord in de CD-speler, die vervolgens automatisch opstart, en volgens de gebruiksaanwijzing of de aanwijzingen op het scherm de Windows drivers voor het moederbord installeren. In mijn geval 4 types: de VIA 4-in-1 drivers voor de moederbord chipset, de 3Com LAN driver voor de ethernet interface (netwerk-'kaart'), de Realtek AC97 on-board audio driver, en de USB 2.0 driver. Door alle restarts dat dit nodig heeft duurt dat zo'n 15 minuten bij elkaar. Maar zowaar, ik krijg nu opeens geluid uit de speakers!

Nu heb je (in ongeveer 2 uur) een werkend (maar nog erg kaal) Windows ME systeem! Gefeliciteerd!

De huidige toestand vastleggen

Ik vind dit een mooi punt om eens een kopie van de hele zaak op D: te zetten, als de zaak crasht kan je dan deze toestand in 5 minuten in plaats van in 2 uur terugzetten. Ik gebruik hiervoor het gratis 'partition-saving' programma, maar er zijn ook mooie dure pakketten voor (Norton Ghost, Image, ...).

Partition saver komt als een ZIP-file, dus eerst Windows uitbreiden met het begrijpen van ZIP-files: via mijn USB-stick bren ik Power Archiver 6 (freeware, maar niet meer vrij verkrijgbaar, probeer IZArc (Nederlandstalig) of 7-Zip) over naar m'n nieuwe systeem en installeer het. Vervolgens pak ik savepart.zip uit vanaf diezelfde USB stick, en copieer het op D: in een nieuwe 'savepart' directory.

Eerst Windows even opruimen: disk defragmenteren (Verkenner starten, C: selecteren, rechter knop --> Eigenschappen, Extra, Nu Defragmenteren). Staat alles weer mooi op volgorde vooraan op disk, en wordt de image (kopie) die we gaan maken compacter.

Partition saver is een DOS programma, dus we herstarten de computer met de Ultimate Boot Disk weer in A:. Vervolgens gaan we naar de D:\savepart directory, en starten savepart.exe. Kiezen voor de eerste disk, saven, de Windows C:-partitie, alleen de gebruikte sectoren, naar de file D:/savepart/base.sav, compressie level 6, en go. Na zo'n 10 minuten is er nu een ongeveer 300 MB groot bestand base.sav aangemaakt. Ook de instellingen saven (vraagt savepart ook om) in base.opt, zodat we later met een commando de hele zaak terug kunnen zetten, en weer een schoon systeem hebben. Een keer nodig hebben, en je hebt deze moeite er al weer uit.

Let op: ik heb ivm virussen etc in deze fase nog steeds geen netwerkkabel aangesloten! Eerst de virusscanner (zie deel 2)!

Windows Updaten

We hebben nu Windows zoals op de CD stond. Helaas, MicroSoft geeft wel eens besturingssystemen te vroeg vrij, met allerlei bugs en security leaks er nog in. We moeten nu dus al die patches maar eens op gaan halen op het internet... Gelukkig heb ik ADSL... Maar, voordat ik de zaak op het internet aansluit wil ik wel eerst mijn virusscanner en fire wall actief hebben!!! (want we hebben bijvoorbeeld die Micro$oft security leaks nog niet dicht) Nu, dat moet morgen dan maar, voor vandaag wel weer genoeg geweest.

Volgende keer: Upgrade part2, de basis utilities! (Maar eerst de rest van de computer op orde krijgen)