Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


ZoMaar, wat aantekeningen

Zo maar wat aantekeningen. Zie het als een soort blog, die ik met ingang van 2008 weer eens wilde oppakken. Zie dit niet als een log waar ik kritisch, of humoristisch, opmerkingen maak over wat er zoal om me heen gebeurt. Denk dat het meer een pagina wordt met links die ik op het web tegenkom, ideeën waar ik tegenaan loop, en zo. Bovendien, heb ik de discipline wel voor een weblog? Denk dat het erg fragmentarisch wordt.

Juli 2010

De life-cycle van de plastic tas (16 augustus)

Een prachtige documentaire (en aanklacht) over de levenscyclus van de plastic tas, waarin de migratie wordt gevolgd vanaf de ontsnapping in de supermarkt tot de uiteindelijke bestemming, de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch in de Pacific Ocean... Ingesproken door Academy Award-winning actor Jeremy Irons. 4 minuten.

August 2010

Wow... Wereldgeschiedenis in stop-motion (8 juli)

Wat moet dat een werk geweest zijn... De geschiedenis van de wereld in stop-motion.

April 2010

I am nerdier than 94% of all people. Are you a nerd? Click here to take the Nerd Test, get nerdy images and jokes, and write on the nerd forum!Dacht dat het wel mee viel... (21 april)

Tjonge, een link naar een nerd-test. Ach, dat valt voor mij toch wel mee, ben redelijk normaal. Toch maar eens proberen... Oops... ;-) Met dank aan Planet Ubuntu

Zelfbouw Turing Machine

Zelfbouw Turing-Machine (12 april)

Iedere informaticus heeft wel eens gehoord van een Turing-machine, een van de voorlopers van de huidige programmeerbare computers als bedacht rond 1936 door de wiskundige Alan M. Turing. Maar nu heeft een hobbyist ook echt een Turing-machine gebouwd, in de stijl zoals Turing die (mogelijk) voor ogen had...

Maart 2010

Sorry, te bezig om veel te schrijven. Toch een paar issues.

Oproep voor Open Standards (30 maart)

In Brussel wordt er vergaderd over de Digital Agenda voor Europa (27 april?). Naar het schijnt is MicroSoft daar aardig aan het lobbyen geweest, en wordt de tekst die aandrong op open standaarden voor software behoorlijk aangepast (richting niet-open). Zoals gemeld op SlashDot:  'SOS to everyone as sources confirm that Kroes is about to eliminate "open standards" policy from EU digital agenda; Kroes has been under intense lobbying pressure from Microsoft to get rid of interoperability and open source goals of EU.'

Nu heb ik niets tegen bedrijven die op een gezonde manier winst willen maken, maar de monopoliepolitiek van MicroSoft gaat me soms wat te ver. Actie ondernemen? Meer info hier: SlashDot over Open Standaarden, een artikel in ComputerWorld UK ("it revealed a staggering re-definition of what openness meant by suggesting that 'closed' was part of the 'openness continuum' ”), en (onder andere) een voorstel brief om naar de EU commissie te sturen.

Nieuwe onderdelen op een oude fiets (20 maart)

DerallieurgeleidewieltjesBlijft een ramp. Wil je je fiets opknappen (met name het loopwerk, de tanden van de tandwielen voor de ketting zijn behoorlijk gesleten, net als de geleidewieltjes op de derailleur), blijkt de fabrikant (Shimano) de maten net weer wat veranderd te hebben... Passende onderdelen niet meer verkrijgbaar. Elke zoveel jaar zorgen ze er voor dat de nieuwe onderdelen niet meer op de oude fietsen passen, om je zo te dwingen een nieuwe fiets te kopen?

Gelukkig, bij een behulpzame fietsenhandel (Azurri in Waalre) in de oude verzameling nog een passend voorblad gevonden (steek 135 mm, 52 tanden)...

Februari 2010

Open Source illegaal en vijand van het kapitalisme... (24 februari)

Een lobby-groep in de USA probeert de regering daar ervan te overtuigen dat Open Source software een vorm van piraterij is... De IIPA (International Intellectual Property Alliance) heeft de US Trade Representative gevraagd landen als Indonesia, Brazil en India op de "Special 301 watchlist" te zetten, omdat deze het gebruik van Open Source software aanmoedigen. Deze lijst wordt gebruikt om regeringen onder druk te zetten in handelsoverleg. Zie het oorspronkelijke artikel. Duidelijk hoe grote bedrijven als Microsoft hier beter van worden, maar wij als gebruikers? Denk eens aan Firefox, Linux en zo?

Lego robots voor Rubiks' Cube, Sudoku (19 februari)

Lego Kubus-oplosserDat is echt leuk hobby'en met lego: oplossen van Rubik’s cube in 12 seconden, met een robot gemaakt met Lego MindStorm... Overigens, het record voor het met de hand oplossen staat op 7 seconden. Daarnaast in dit artikel ook een robotje dat Sudoku's oplost. Leuk.

Zomaar 2009

Wil je ook de artikelen van vorig jaar lezen? Ga dan naar Zomaar 2009.

Zomaar 2008

En nog een oudere jaargang: Zomaar 2008.