Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Pagina in aanmaakPagina in aanmaakWindows Vista Release Candidate 2

Mijn eerste stapjes met Windows Vista RC2... Waarom?

Helaas, officieel is het Vista customer preview program gestopt. RC1 is dus niet meer bij Microsoft te downloaden... Als je er een hebt (en de product code): activeren gaat nog wel.

Ik zat met mijn computer nog steeds op Windows Millennium (ME). Helaas, support daarvoor is halverwege 2006 gestopt, dus geen (security) updates meer. En, steeds meer programma's vragen minimaal Windows XP. Reden voor mij om eens naar Windows Vista te gaan kijken, om deze later mogelijk officieel aan te schaffen.

Nu is midden December 2006 Vista nog niet officieel uit, dus ik heb een 'release candidate' (zeg maar een test-versie) op CD gekocht (RC1), met een boekje met uitleg, voor € 10. Je kon hem overigens ook gratis downloaden, maar ik vond dit wel zo makkelijk, ook vanwege de uitgebreide uitleg erbij. Hier mee zou het toch moeten lukken... Via internet een productcode aangevraagd, en netjes per email binnengekregen. De testversie zou tot halverwege 2007 moeten blijven draaien, voldoende tijd om Vista eens aan de tand te voelen.

Ik had nog een lege hard-disk liggen, en om mijn bestaande Windows ME te bewaren (voor als het niet werkt) was het idee om de oude disk er tijdelijk uit te halen, de nieuwe er in, en Vista hierop te zetten. Op die manier kan ik makkelijk switchen tussen de twee systemen, door de ene of de andere disk er in te hangen (ja, is bij mij vrij makkelijk, ik weet dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is). Interne werkgeheugen maar al vast uitgebreid, naar 1 Gbyte, Vista schijnt nogal wat nodig te hebben.

De daadwerkelijke poging

Opmerking: de CD van de uiteindelijke versie van Vista installeerde wel zonder problemen, lijkt een release-kandidaat probleem.

Mid december: Systeem omgezet, Vista CD er in, en opstarten. Helaas, geen effect... Het systeem boot, maar ik krijg een zwart scherm met knipperende cursor te zien; de CD boot niet. Nu weet ik zeker dat het systeem van die CD kan booten, want ik kan wel bijvoorbeeld Knoppix starten vanaf CD, dus daar ligt het niet aan. In de DVD-drive dan (kan ik ook van booten; tenminste, Knoppix en zo). Helaas, nog geen actie; zelfde resultaat: zwart scherm.

Nu zit ik dus vast. Wat dan?

29 december 2006: Een collega heeft RC2, de tweede release kandidaat. Laten we het daar eens mee proberen... Helaas, weer hetzelfde: niets. Overigens, vanuit Windows ME is de CD goed te lezen, dus de CD (en de drive) is OK. ???

Ik ga het via een omweg proberen: ik ga eerst Windows XP er op zetten. Mag wel niet (maar is wel eigen CD), maar je moet toch iets, en het is maar voor even, wordt toch door de legale Vista RC overschreven. Sorry, Microsoft, moeten jullie maar degelijk spul uitbrengen, ik zag geen andere route. Aha, er blijkt een probleem te zijn met het herkennen van mijn CD-writer, ook al vanuit Windows XP. Maar, de DVD wordt wel herkend. Nu kan ik vanuit XP de setup van de Vista RC2 draaien, en deze zet de zaak klaar op de harde schijf. Zo hoef ik dus niet meer vanaf de CD te booten. Bovendien kon ik nu de Vista compatibiliteits-controle draaien (lukte niet vanaf Windows ME): het systeem zou OK moeten zijn... Ja ja.

En ja, dit gedeelte werkt. Het is wel een omweg, maar nu begint Vista netjes te installeren. En, na weer een uurtje werk, lijk ik een werkende Vista te hebben. RC2, met de product code die ik eigenlijk voor RC1 had aangevraagd, maar die kreeg ik dus niet aan het werk.

De eerste Vista problemen

Helaas, bij verdere inspectie blijkt er nogal wat hardware niet te zijn herkend, bijvoorbeeld:

  • Geen van beide netwerkinterfaces werkt: niet die in de chipset op het moederbord (3COM 3C910 compatible), en ook niet de extra insteekkaart (NetGear Gigabit GA622T), ik kan dus niet het lokale netwerk, of internet, op
  • De HP 5100C scanner (op de parallelle poort) wordt niet herkend
  • De Vivapix webcam wordt niet herkend
  • Het AceCad grafische tablet (op de seriële poort) wordt niet herkend
  • De Brother HL-1230 printer wordt niet herkend
  • De LG CD-brander wordt alleen als een CD-reader gezien

Was ik al bang voor. Niet alleen een duur nieuw operating systeem aanschaffen, maar ik kan ook nog eens de halve hardware gaan vervangen... Wil ik wel over naar Vista?

Let op: XP drivers werken (soms) ook onder Vista, een manier om ontbrekende driver problemen op te lossen!

Nu is vooral het ontbreken van internet een ramp. Hoe nu? Eens kijken of de €10 kaartjes van Paradigit Vista-compatible zijn. Maar, Paradigit vertelde me dat zij (of eigenlijk hun leveranciers) ook nog geen garantie voor Vista kunnen geven, omdat Vista nog niet officieel uit is. Wel gaf de medewerker daar me de tip om eens een XP driver te proberen (ik had bij NetGear wel de recente XP driver voor de GA622T gevonden: een .sys file en een .inf file). Niet via de standaard manier (de .inf file installeren lukt niet) maar via de Vista device manager, en dan handmatig de driver update laten laden vanuit het betreffende device (hierbij directory waar de .sys file staat selecteren).

Meer gratis Vista drivers op RadarSync

Zowaar, dit wordt gepikt door Vista, en de zaak ging aan de slag. En zowaar, zonder reboot werd de driver geïnstalleerd, en had ik internet (kreeg opeens een melding dat Windows updates aan het binnenhalen was)! En nu kon Vista wel de driver voor de andere netwerk-'kaart' vinden, en had ik opeens twee lijnen naar het internet. De 3com maar uitgeschakeld, is mij te traag. Nu ook gelijk maar Vista via internet geactiveerd, en als genuie Windows laten checken. Alles OK. Ongeveer 8 Gbyte harde disk in gebruik. Ook Vista de performance score laten bepalen; mijn systeem scoort een 3.1 (schaal van 1 tot 5, meen ik). Niet slecht, al is het ook niet uitmuntend (wordt overigens bepaald door de zwakste schakel, niet het gemiddelde van de componenten).

En toen voor het echt...

Tot zo ver mijn RC2 ervaringen. Ik heb uiteraard meer programma's uitgetest en had op 10 januari een heel aardig systeem draaien. Wel greep ik nog al eens terug naar mijn oude hard disk met Millennium, omdat ik toch nog niet alles onder Vista draaiend kreeg (zie de eerder genoemde lijst).

Ondertussen (februari 2007) heb ik een echte Vista (Home Premium), waar ik deze ook heb geïnstalleerd, en om nu alles twee keer op mijn pagina's te zetten lijkt me ook niet nuttig. Lees daarom verder op de pagina over over mijn ervaringen met Vista (ook info over dual-boot met Millennium, want ik heb nu beide systemen naast elkaar op dezelfde disk, en ook nog Ubuntu, een Linux versie).