Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Teksten op deze pagina zijn mijn prive mening, als je het er niet mee eens bent: jammer.

Kees' Web Log 2004

Zoals iedereen wil ik ook mijn dagelijkse beslommeringen op het web delen? Ach, ik zou er niet te veel op rekenen. Zoiets dagelijks doen? Niets voor mij. Maar, zo nu en dan eens commentaar leveren op wat ik tegenkom doe ik misschien nog wel...


Zondag 5 december: Zelfgemaakt

Heeft niets te maken met Sinterklaas, maar had er over kunnen gaan: wat is dat toch dat zelfgemaakt zo vaak als minder wordt gezien als fabrieksspul? Ik had zelf een sieraad gemaakt,  voor verkoop op 'de boekentafel'. Maar wat kan je er dan voor vragen? "Ja, niet zo veel, heb je zelf gemaakt". En dus? Juweliers (echte, tenminste) maken de sieraden toch ook zelf? En zangers die zelf liedjes maken is dan wel weer goed.

Of heeft dat te maken met onze calvinistische cultuur, dat je je niet meer mag voelen dan de rest, en dit als opscheppen wordt gezien? Wie denk je wel dat je bent? Hebben anderen hier ook last van?

Als ik er niet bijvertelde dat het zelfgemaakt was, was de geschatte prijs gelijk een stuk hoger...

Vrijdag 12 november: Dietmar Lorenz

Gisteren gehoord dat Dietmar Lorenz, een goede collega uit Nürnberg, plotseling is overleden. 47 jaar oud. Veel te vroeg. Het vreemde was dat ik hem pas nog gezien had, maar geen tijd had om hem uitgebreid te spreken. Ga je je wel van afvragen wat nu eigenlijk belangrijk is, die altijd maar voortdurende werkdruk, of de tijd nemen voor de mensen, en voor elkaar...


Dinsdag 7 september: Arm en Rijk

Op reis gelezen in de 'Holland Herald' (KLM):

  • Duurste hotelkamer is de 'Imperial Suite' in het President Wilson Hotel, Zwitserland: €33000 per nacht
  • De helft van de wereldbevolking verdient minder dan €2 per dag.

Kan je je voorstellen, 45 jaar 7 dagen per week moeten werken (en ondertussen niets uitgeven) voor één hotelovernachting? En zou dat inclusief ontbijt zijn?

Maar ook: het inkomen van de gemiddelde Amerikaan is tussen 1972 en 1991 met 39% omhoog gegaan. Het aantal Amerikanen dat zich gelukkig voelt is in diezelfde periode gedaald...

Nog zo iets (uit andere bron): weet je dat we meer geld uit de derde-wereld landen opstrijken aan de rente van hun leningen dan dat we er aan ontwikkelingshulp instoppen? We buiten ze nog steeds uit, en hebben daar een prima gevoel bij. 'Wel nee, Max Havelaar koffie is helemaal niet nodig, kijk eens hoeveel we aan hulp geven.'

"Schrijft hij met een wijntje in z'n hand vanuit z'n businessclass seat"...


Vrijdag 3 september: Op z'n Grieks eten

En na al deze beschouwelijke stukjes weer eens gewoon op z'n Nederlands klagen: Wat is hier alles toch duur. Alles? Ik heb het hier eigenlijk alleen over uit eten gaan. Net terug uit Griekenland, waar uit eten gaan meer dan twee keer zo goedkoop is als hier.

Een voorbeeld: Moussaka in een restaurant aan zee in Griekenland tussen de € 4.50 en € 6,00 hier tussen de 13 en 16 Euro... Daar inclusief vooraf stokbrood met olijfolie en kaas uit de oven, en gratis watermeloen toe. Hier overigens ook wel stokbrood met kruidenboter vooraf. Voor andere gerechten geldt ongeveer dezelfde verhouding. Glaasje cola er bij? Hier 200 ml voor € 2...

Ik heb geen fooi gegeven. Eigenlijk flauw, want de serveerster kan er ook niets aan doen. Aan de andere kant, fooi moet toch minstens 10% zijn, anders geef je juist een signaal dat de bediening niet beviel, en dat was toch echt niet de bedoeling; was OK. Maar 10% fooi over een etentje voor 4 personen, daar heb je in Griekenland een complete maaltijd voor en dat stak op dat moment toch ook wel weer. Hoe ga je daar nu goed mee om?


Dinsdag 10 augustus: Tijden veranderen?

Grappig. Volgens sommigen gaat het steeds slechter met de wereld (lees: met de jeugd?), en dan vooral qua moraal. Steeds meer sex op TV, steeds minder manieren.

En tegelijkertijd zie ik regelmatig artikeltjes dat juist de jeugd daar helemaal niet in meegaat. Tuurlijk, een kleine groep wel, en daar hoor je van. Maar het blijkt uit onderzoek dat de meeste ouders, die zijn opgegroeid tijdens de 'sexuele revolutie' (60-70'er jaren) ruimdenkender zijn dan hun eigen kinderen.

Volgens een enquête van Trendbox onder jeugd: geen sex zonder liefde, ontrouw is not done, en over vrijen praat je niet zomaar. 2/3 vind liefde en sex onafscheidelijk, en 4 op de 5 zegt de relatie te beëindigen als hun partner vreemd gaat. De groep ouderen die daar hetzelfde over denkt is een stuk kleiner.

Volgens mij is het een golfbeweging die al eeuwen lang doorgaat. De oude Romeinen klaagden al over de losbandige jeugd. En in Pompeï stonden de muren ook al vol met (schunnige) graffiti.

Zo te zien gaan we weer de conservatieve kant op. Hebben alleen de 40'ers (die voor de jeugd denken te kunnen bepalen wat in' is, zoals de kledingstijl van artiesten) dat nog niet helemaal door. Iets gemist in de jaren 70, jongens? En diegenen die roepen dat het allemaal steeds slechter gaat: de wens is de vader van de gedachte? Zelfs de TV begint al minder sex-gericht te lijken, hoogstens op sommige zenders nog wat 's avonds laat..

Heb nog ergens een artikeltje liggen dat hier verband mee houdt (met name wat betreft geschiedenis), later meer.


Dinsdag 3 augustus: Liefde

In de Flair#27 van 25 juni '04 een verhaal gelezen, een fragment hieruit: "13 jaar zat ik bij de pinkstergemeente en al die tijd heb ik nooit mezelf kunnen zijn". Nu is ze er uit gestapt en heeft gebroken met de gemeente, haar man, en zelfs met God.

Kijk, dat vind ik nu zo jammer. Wat, dat ze niet meer gelooft? Natuurlijk, dat ook, en ik hoop (ben zelf ook christen) dat ze nog een keer een kans grijpt. Maar veel meer: hoe heeft dit kunnen gebeuren? De Bijbel zegt dat wij christenen 'herkenbaar zijn aan onze onderlinge liefde' [ref?]. Waarom heeft ze niet de veiligheid en liefde gevoeld dit te bespreken voor dat het zo mis liep? Waarom heeft de gemeente dit niet opgepikt, terwijl ze zelfs een leidinggevende functie had?

De Bijbel zegt dat wij vrij zijn, en niet meer onder de wet. Hoe kan het dan dat iemand zo lang al geen ruimte heeft (of krijgt) zichzelf te zijn?

Let wel, ik wil hier niet deze specifieke kerk aanklagen! Het is een probleem dat ik in heel veel plaatsen hoor en zie, en wat we na 2000 jaar nog steeds niet snappen. Zoveel mensen die beschadigd zijn, ook in mijn kennissenkring.. Liefde (zeker in bijbelse zin) is zo moeilijk. Wetjes geven zo veel meer zekerheid. En dus sluiten we elkaar op en verketteren elkaar, en vormen allemaal kleine groepjes met eigen regeltjes, en weten zeker dat alleen wij het juist hebben...

En vergeten daarbij wat de grootste impact op de wereld zou hebben: het laten zien van (Gods) liefde. Jammer. Na 2000 jaar zitten we er met z'n allen nog steeds vaak naast.


Maandag 26 juli: Systeembeheerder spelen

Dat is het nadeel van thuis meerdere computers hebben; je moet aardig systeembeheerder gaan spelen. Waren wat problemen met het LAN-netwerk, een multi-player spelletje ging niet soepel vanaf een van de computers. Maar eens gaan zoeken naar updates van drivers, want de configuratie is volgens mij OK... Gelijk een nieuwe versie van de video-kaart driver geïnstalleerd... Fout! If it ain't broke, don't fix it. Weet niet waarom, maar opeens draaiden een paar spelletjes niet meer; zelfs zo erg dat Windows ME vervolgens niet meer netjes wilde starten. Gelukkig nog wel in veilige modus, vanwaar ik via een systeemherstelpunt weer terug naar de werkende configuratie kon, en maar weer de oude versie van de driver heb geïnstalleerd. Da's dan toch wel weer netjes van Windows. Maar, waarom kan het nu nooit eens in een keer goed gaan.

En ik weet nog niet of het netwerk nu wel netjes draait (met de nieuwe netwerk chip driver, die verder wel lijkt te werken).


Woensdag 9 juni: Martelen mag volgens de VS

Moet ik hier nog commentaar bij leveren... Volkskrant, 9 juni: volgens een regeringsmemo uit de VS van maart 2003 is de regering Bush niet gebonden aan nationale of internationale wetten die mishandeling en marteling van gevangenen verbieden... Soms vraag je je af wie nu eigenlijk de terroristen zijn.


Zondag 6 juni: Calorieën, wat zijn dat?

Kijk, dat is nu eens informatie waar je als moderne mens wat aan hebt (Volkskrant 5 juni). In plaats van dat een reep mars 270 kcal bevat bruikbaardere informatie voor de huidige werkende mens:

  • 1 banaan: 45 minuten vergaderen (zonder pauzes)
  • 1 mars: 2½ uur vergaderen

Woensdag 28 april: Arbeid afschaffen!!!

Berichtje in de Volkskrant van vandaag: Arbeid kost wereldwijd elk jaar 2.2 miljoen mensenlevens.

"Jaarlijks sterven 2.2 miljoen mensen door hun werk. Onder hen zijn ongeveer 750 duizend vrouwen en 22 duizend kinderen. Deze schattingen presenteert de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op de Werkplek"

Lijkt me qua ernst aardig op de lijn te zitten van bijvoorbeeld roken. Daar was het genoeg om wereldwijd campagnes te starten om roken te stoppen. En als je dan ook nog het aantal niet-dodelijke ongevallen ziet op de werkvloer lijkt me dit toch een serieus probleem.

Oplossing net als bij roken: Kappen er mee! Op arbeidscontracten graag een melding dat werken schadelijk is voor de gezondheid!

(ps: ik ben geen roker, dit is niet om de anti-rook acties belachelijk te maken)


Vrijdag 9 april: The Matrix

Pas het laatste deel van de Matrix (revelations) gezien. Leuk vermaak. Wel een samenraapsel van allerlei stromingen, met name op religieus en spiritueel gebied. Vooral de sterfscene van Neo, die toch een behoorlijk klassieke kruisigingshouding aanneemt.

Wat ik aardig vind is dat je een parallel met het Christelijk geloof kan maken: in de Matrix gaat het om een 'onzichtbare wereld', buiten ons om, waar we ongemerkt deel van uit maken. Een element duidelijk terug te vinden in het christen zijn. Ook daar praten we over een onzichtbare geestelijke wereld, die (voor gewone mensen vaak onopgemerkt) invloed op ons uit probeert te oefenen. Ook daar een strijd waar wij als mensen (ongemerkt of bewust) deel van uitmaken. En ook hier zo nu en dan een glimp van wat er on die onzichtbare wereld afspeelt, zoals bij gebedsgenezingen, die niet vanuit de wetenschap verklaard kunnen worden en dus maar als onzin worden afgedaan.

Niet dat ik daarmee de Matrix een christelijke film vind. Wel dat in de Matrix iets begrijpelijk en geloofwaardig wordt voorgesteld dat voor ons christenen al heel lang als reëel wordt beleefd. Ook al worden we hier (met als Neo en de zijnen door de mensen die nog in de matrix gevangen zitten) vaak voor gek verklaard ;-)

En ook hier de voorspelling dat we eigenlijk al overwonnen kunnen hebben, al beseffen zowel wij als de vijand dat nog eigenlijk niet...


Maandag 8 maart: arbeidsmoraal

Net even gebeld met een vriend, en gepraat over werk en werkdruk. Was blijkbaar pas een programma op T.V. geweest, waarin Kleisterlee (m'n hoogste baas) iets gezegd had in de trend van 'We moeten meer worden als de Amerikanen en Chinezen, meer gericht op persoonlijk nummer een willen zijn, de beste willen zijn'.

Is dat nu werkelijk waar we met z'n allen naar toe moeten? Iedereen als concurrent zien? Zou de waarde van de mens niet veel meer moeten liggen in wat je voor elkaar kan betekenen, in plaats van altijd maar weer meer, sneller, beter te moeten? Heb ik wel zin in zo'n rat-race? We hebben het inderdaad steeds beter, luxer. Zijn we gelukkiger?

Ben blij dat ik bewust gekozen heb voor een 80% baan. Is een bewuste keuze, betekend dat je minder te besteden hebt. Maar... je hebt wel meer tijd om het te besteden. OK, ik heb misschien niet de luxe auto die bij m'n positie hoort. Ik kon wel vandaag (vrije dag) met mijn fototoestel naar buiten om lekker in de zon velden met narcissen vast te leggen. Is dat niet veel belangrijker dan die auto?

Pas goede beoordeling gehad van mijn directe baas (prima vent overigens, en iets als 80% werken is bijvoorbeeld bespreekbaar, iets wat zeker niet overal het geval is). Maar, ik merk dan toch weer hoe 'normaal' het is om maar weer hoger, verder te moeten. Hij ziet mij best nog wel een stap stijgen in de organisatie. Heel plezierig, de vraag is natuurlijk: wil ik dat ook? De vraag is ook: kan je dat tegenhouden? Merk dat dat ergens wel een druk op je legt.


Zondag 29 februari: Nieuwe Lente, Nieuwe Computer?

Ik heb mijn computer ge-upgrade, nieuw moederbord, meer geheugen, nieuwe grafische kaart. Toch altijd meer werk dan je denkt (zie mijn upgrade pagina voor het hele verhaal). Maar, zo houd je altijd weer een aantal onderdelen over; kaarten, modems, disks. Vaak genoeg om een hele computer in elkaar te zetten, ook al omdat ik ook nog wat afdenkertjes van anderen gekregen had. En hoeveel computers heeft een mens nu helemaal nodig? Ik heb er al een paar, ieder kind heeft er bij mij een (met netwerk, lekker gamen).

Nu heb ik net gelezen over een nieuw initiatief, Computers For Development. Zij verzamelen oude computers, reconfigureren ze, en verschepen ze dan naar schoolprojecten in derde-wereldlanden, onder het motto "In onze visie is educatie de eerste stap naar een hogere levensstandaard in ontwikkelingslanden". Zo hebben ze pas 150 scholen in Kenya voorzien van computers. Wordt ook bijgehouden waar de computers heen gaan (tracking), leuk als je wilt weten waar je spullen terechtkomen. Let op, zitten wel minimumeisen aan de computers (ook weer niet de bedoeling dat we daar ons afval dumpen).


Vrijdag 20 februari: Lente deel 2

't wordt weer lichter, 's ochtends. Valt me op dat er ook weer steeds meer leven te zien is. Tijdens het ontbijt was er buiten een muis druk in de weer (en dat bij deze temperatuur, het vriest toch nog echt wel). Mussen sterven dan in Nederland misschien uit doordat mensen hun tafelkleed met kruimels niet meer buiten uitkloppen (wie gebruikt er nu nog een tafelkleed), de muizen zijn er in ieder geval nog.

Koolmezen schijnen de mussen te hebben ingehaald als meest voorkomende vogel. Komt ook door onze nationale kierenjacht, de huizen en met name de daken zijn zo mooi dicht, er is geen nestplaats meer te vinden. Vroeger sliep ik op zolder, en hoorde ik de mussen onder de dakpannen kabaal maken. Nu sluiten de pannen allemaal zo mooi aan, dat er voor mussen, vleermuizen en ander klein spul geen plaats meer is. Ach, ook voor groten is er in Nederland tegenwoordig geen plaats meer... Zelfs al zitten ze al jaren hier? Schijnen wel speciale nesteldakpannen te zijn. Zou ik toch eens naar op zoek moeten.

Laatste tijd zie ik ook vaak een grote roofvogel, als ik naar m'n werk fiets (of terug). Duidelijk groter dan een valk; een buizerd of zo? Ziet er mooi uit. Roofvogels schijnen het juist wel weer goed te doen (ook juist bij de snelwegen). Wat dat betreft wel blij dat ik net van de ene plaats naar de andere moet fietsen, en niet dwars door de stad. Ach, daar zou ik vermoedelijk wel weer andere interessante dingen zien.


Woensdag 11 februari: Lente 1 - voorjaarsgriep

Het is voorjaar... Op de een of andere manier associeer ik dat met griep. Blijkbaar zijn we zo na de winter wat vatbaarder. Wat me meer verbaasd is dat dat niet alleen voor mensen lijkt te gelden. In Azië de vogelpest, en zelfs de computers doen mee, ik heb de laatste tijd nog nooit zoveel virussen binnengekregen. Gelukkig filtert mijn provider die er al uit, hoewel ik zelf ook een virusscanner heb lopen (zie m'n web pages).

Het opmerkelijke is dat al deze dingen echt een gezamenlijke oorsprong hebben... De globalisering van de wereld. We zijn op zoveel manieren met elkaar verbonden, zowel persoonlijk (reizen), qua eten (10% van onze kip komt uit Thailand?) en qua computer. Dat heeft goede kanten (ik ben geen anti-globalist) maar ik denk dat we toch te weinig stilstaan bij de gevolgen: als er iets mis gaat gaat het gelijk overal mis.

Oops... Wat vinden jullie?


Maandag 26 januari: Feedback

Toch leuk als mensen feedback geven, ik krijg positieve reacties. Enkele recentere:

"Je hebt een prachtige site die ik al een paar keer bezocht heb en dan vooral de tab router, ipadres en firewall." (Marius, 22 oktober)

"Leuke site, ik vind steeds iets nieuws! catAgorie is overigens in alle talen van de wereld catEgorie." (jvr, 1 december) Oops, foutje.

"hey koele site, ook heel tof dat artikeltje over frame-syncing in de gameloop!!" (21 december) Bedankt, graag gedaan.

"Proficiat een fantastisch site" (William, 9 januari)

"Kees, dank voor de interessante ADSL / NAT info. Eindelijk begrijp ik hoe je die *&%#$%-router moet configureren.....!!!" (Lex, 11 januari)

"Lang niet zo'n goede site gezien ! Top kom nog vaak terug." (Bernd, 12 januari)

"Leuke informatie! Ben van de generatie Sinclair zx81 : )" (Peter, 22 januari). Haha, ik ben lekker ouder... Wij moesten nog zelf onze computers bouwen.


Zondag 25 januari: Boycot Albert Heyn... ???

Ik heb die boycot van Albert Heyn altijd al wat merkwaardig gevonden. Topvoetballers verdienen nog veel meer, maar of die nu harder werken dan een topbestuurder als Moberg? Toch hoorde ik daar niemand over. Of gaat het ons Nederlanders alleen maar om de centjes van de dagelijkse boodschappen?

In de Volkskrant stond een stukje over de Aldi (zaterdag 24 januari, Econonie pagina 27). Weet je dat de gebroeders Albrecht een spaarpotje van ongeveer 25 miljard hebben? Dat de medewerkers van Aldi gedwongen worden 'vrijwillig' over te werken, en dat als je daar iets over zegt ontslagen wordt (zie artikel Volkskrant)? Dat ze prijsafspraken gewoon aan hun laars lappen? Maar ja, Aldi is goedkoop, en zolang ze dat zijn kunnen ze in Nederland blijkbaar overal mee wegkomen. Wilden we Albert Heyn gewoon pakken omdat we ze te duur vonden?

Waar blijven we trouwens met al onze mooie beloften dat we best wel iets extra over zouden hebben voor bijvoorbeeld biologisch verantwoord eten? Blijkt ook niet veel van waar, we zeggen het wel, maar zodra het om onze portemonnee gaat blijkt die toch voor te gaan... de biologische boeren wordt weer gevraagd er maar mee op te houden.

Oftewel, bij ons Nederlanders zit het hart vooral in de portemonnee...


Zondag 25 januari: Mijn eerste Web Log

Mijn eerste log entry... Het scriptje werkt! Maar: waarom wil ik altijd zelf het wiel uitvinden? Er bestaan al vast tig scripts die ongeveer dit doen.
Maar... wel leuk om zo wat met CGI te spelen.