Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Mijn Applicaties

Mijn applicatie top tien van meest gebruikte programma's (dus niet: handige utilities etc, zie daarvoor mijn andere pagina's iets verderop), uitgezonderd de programma's voor fotobewerking. Verderop deze pagina meer links en uitleg over de programma's).

Ik ben meer en meer op Ubuntu (Linux) overgegaan, dus de Windows links kunnen verouderd zijn...
Vista-compatible is op Windows (Vista), Ubuntu-compatible is op Ubuntu Linux

 1. Vista-compatibleUbuntu-compatible Mozilla Thunderbird mailprogramma, met spamfiltering. Beter dan Outlook Express.
 2. Vista-compatibleUbuntu-compatible Mozilla FireFox, een uitbreidbare web browser. Beter dan Internet Explorer.
 3. Vista-compatibleUbuntu-compatible LibreOffice (opvolger OpenOffice), en dan vooral Writer, de Word-vervanger; en Calc, het spreadsheet
 4. Vista-compatible Paint Shop Pro X2, tekenen en fotobewerking (Ubuntu-compatible in Ubuntu/Linux gebruik ik de GIMP)
 5. Vista-compatible Settlers, een leuk spel, met name deel 4 (Ubuntu-compatible draait in Wine)
 6. Vista-compatibleUbuntu-compatible Perl, mijn favoriete scripting- en programmeer-taal
 7. Vista-compatibleUbuntu-compatible NVU (of eigenlijk de update: Kompozer), web page editor (zie mijn web page)
 8. Vista-compatible Irfanview, een goede/snelle image viewer die veel formaten aan kan (Ubuntu-compatible draait in Wine)
 9. Vista-compatibleUbuntu-compatible Miro, een programma om veel 'channels' met filmpjes, video, movie trailers etc te bekijken, ook voor afspelen van allerlei types video op je eigen computer.
 10. Vista-compatibleUbuntu-compatible Skype, een internet-telefonie-programma om (gratis) met andere mensen te praten via de computer

Andere programma's (utilities, programmeren, web pages maken)

Wat is voor mij het verschil tussen een utility en een applicatie? Daar heb ik tenslotte verschillende pagina's voor:

Applicaties als LibreOffice meenemen op een USB-stick, en ze zonder installatie overal kunnen draaien? Kijk eens naar PortableApps.

 • Een utility is (voor mij) een handigheidje, als een stuk gereedschap. Files omzetten van het ene formaat naar het andere, bijvoorbeeld. Levert niet echt iets nieuws op, maar is soms nodig om de zaak aan elkaar te breien. Ook daar een top-tien!
 • Een applicatie is een programma waar je echt iets mee maakt, bijvoorbeeld iets nieuws maakt (tekenprogramma's, tekstverwerkers) of op een andere manier significant iets doet (spelletjes, bijvoorbeeld ;-)
 • Apart: de programma's die ik gebruik voor het maken van mijn web-pages
 • De programma's voor Digitale Fotografie zijn nu ook apart.
 • Netwerk utilities en applicaties als virus-scanner, firewalls en FTP servers staan op mijn Veiligheid, Netwerk en Internet pagina!
 • En dan nog het een en ander over programmeren en zo: zie mijn programmeer-pagina.

Basis app's: tekstverwerking, web, mail en zo voort

Office tools

Een andere gratis vervanger voor alleen MicroSoft Word is AbiWord, ook in het Nederlands verkrijgbaar. Zelf geen ervaring mee!

Een goede en gratis vervanger voor alleen Excel spread sheet is Gnumeric. Zoals ze zelf zeggen: 'free, fast and accurate'.

Vista-compatibleUbuntu-compatible De (ook Nederlandstalige) OpenOffice (of de opvolger LibreOffice) is een freeware vervanger voor Excel, PowerPoint, Word en dergelijke. Ook in het Engels verkrijgbaar. Is een eerste klas applicatiesuite, en behoorlijk compatibel met de Microsoft office files (als word en excel, zelfs de 2007 versies met .docx files en zo). Uitleg over installatie op hun site. Check even of je eerst de Java runtime moet installeren, zo ja kies dan de downloadversie met java runtime. OpenOffice is in het Nederlands verkrijgbaar!

Leuke bijkomstigheid: opslagformaat in LibreOffice is een open standaard gebaseerd op XML (verpakt als .zip file, omdat ongecomprimeerd XML nogal verbaal is). Kan je (na uitpakken) ook met andere tools bewerken; bijvoorbeeld om er automatisch informatie uit te lezen.

En er is zelfs een plug-in van Sun om PDF files mee te kunnen bewerken!

Internet en email

Tip: Vista, en geen wmv/avi filmpjes? Dan werkt mogelijk de Mediaplayer niet. Kijk op deze 'Missing plugin' pagina, en de MS Windows Media Player Firefox Plugin.

FireFox logoVista-compatibleUbuntu-compatible Als Web Browser (het programma waarmee je op het internet web pages bekijkt, net als bijvoorbeeld Internet Explorer) gebruik ik de Nederlandstalige FireFox (van Mozilla, open source). Voor uitleg zie de Nederlandse FireFox help site of de Nederlandse Mozilla discussiegroepen (of Engels: mozillazine forum). Ook in het Engels verkrijgbaar: FireFox Engels.

Waarom: goede onderdrukking van pop-up windows, veiliger dan Internet Explorer, en veel uitbreidingen verkrijgbaar. En: ook veel beter in het volgen van de standaarden: eindelijk goede afhandeling van PNG images (wat bij Internet Explorer 7 nog steeds niet het geval is), en veel betere implementatie van HTML en CSS.

Voor andere gebruikers op mijn computer: gelijk de shortcuts op de desktop 'stiekem' gewijzigd om in plaats van naar Internet Explorer naar Firefox te wijzigen, en zo voort. Klik je nu op de bekende icoontjes, dan kom je in de Mozilla vervangers terecht. Ook dit paar ingesteld als default mail reader/html browser.

Als Email en news lezer programma gebruik ik in plaats van Outlook Express:Vista-compatibleUbuntu-compatible Thunderbird (of Thunderbird Engels). Goede SPAM filtering, meerdere email accounts ieder in hun eigen mappen, meerdere identiteiten, gaat allemaal moeiteloos. De oude Outlook Express instellingen en mail worden moeiteloos door Thunderbird overgenomen. Voor een introductie en informatie de Nederlandse introductie, de Nederlandse Thunderbird help site of de Nederlandse Mozilla discussiegroepen (of Engels: mozillazine forum).

Bij beide programma's zijn ook veel uitbreidingen (extensies) te downloaden, via het Tools/Add-ons menu (en nog meer extensies zijn te vinden op de AddOns Mirror).

Om instellingen, favorieten, mails en zo voort te bewaren (backup) gebruik ik voor zowel FireFox als voor Thunderbird het gratis programma MozBackup. Voor het importeren/exporteren van adresboekgegevens tussen allerlei email-programma's: Dawn is een handig programma'tje.

Extra veiligheid, zowel voor internet explorer als Firefox? Kijk eens op Securing Your Web Browser, en op de Top Firefox extensions For Security and Privacy pagina (beiden Engelstalig).

Tekenen en fotobewerking

Aan fotobewerking heb ik ook een aparte fotobewerking-pagina gewijd...

Vista-compatible Ik gebruik naar veel tevredenheid het betaalde Paint Shop Pro X2 (voorheen van Jasc maar nu overgenomen door Corel). Ooit begonnen met PSP5, later geüpgrade naar 6, toen 8, daarna 11, en nu dus al 12, oftewel X2. Toch heb ik ook versie 6 nog op mijn systeem staan, omdat deze voor simpele dingen wat sneller is, en bij versie 6 de JPEG compressie voor het web beter is. Zorg wel dat je de meest recente updates hebt!

Voor Paint Shop Pro zijn diverse (gratis) uitbreidingen verkrijgbaar ('plugins', 'filters', 'insteekfilters'). Ook de PhotoShop filters (de *.8bf files) werken vaak samen met PSP, zoals PaintEngine met schilder-effecten. Wel zijn voor oudere filters wat extra bestanden nodig (met name msvcrt10 en plugins.dll, te installeren in de windows/system directory), zie de uitleg hierover met bijhorende download op de PSP lessen op Oudje.nl (sowieso een heel nuttige site voor PSP-gebruikers!).

patches/updates: 11.20, psp810nlp.exe, psp602du.exe
Plugins: fmpe112.zip (paint engine, mooie schilderij-effecten); Gregs Factory filters: gfo1.zip en gfo2.zip; Nix Color Efex Pro van de PixelMania CD (zonnig weer, kleureffecten) in subdirectory

Vista-compatible Een simpel maar goed gratis basisprogramma, in het Nederlands, is het van oorsprong Franse PhotoFiltre. Geschikt voor tekenen, maar met name ook voor fotobewerking. Op Oudje.nl is een Nederlandse uitleg van PhotoFiltre te vinden (en de plugin voor de Nederlandse taal). En onder XP/Vista schijnt Paint.net ook een simpel maar effectief te zijn.

Meer tekenmogelijkheden in de GIMP? Kijk eens naar het GPS: Gimp Paint Studio pakket. Een goede aanvulling met brushes en andere zaken om schilderen met Gimp makkelijker te maken.

Extra filters: kijk dan eens naar G'MIC, meer dan 190 verschillende filters voor GIMP

GIMP logoUbuntu-compatibleVista-compatible Voor een simpel, Paint-achtig tekenpakket ook in Linux kan je Pinta gebruiken. Voor een uitgebreid gratis tekenpakket (en 90% Nederlandstalig): kijk eens naar The GIMP, bekend vanuit de Linux omgeving, maar ook verkrijgbaar in een Windows versie! Haast zo uitgebreid als Paint Shop Pro, en gratis (maar wat moeilijker in gebruik). Met script-mogelijkheid. Goede uitleg over het gebruik is te vinden in het on-line boek 'Grokking the GIMP'. En veel on-line trainingen en voorbeelden zijn te vinden op Gimpology (en ook natuurlijk op de Gimp site zelf, afdeling tutorials).

Vista-compatible Als snelle viewer gebruik ik IrfanView. Ook handig om snel van afmeting te veranderen, screen shots te bewerken/op te slaan, etc. Mocht je niet-standaard afbeeldingen hebben, vergeet dan ook niet de plug-ins te installeren (aparte download). Kan zowat alle foto/beeldformaten aan! (Ubuntu-compatible draait in Wine)

Een heel artistiek tekenprogramma, dat heel goed verf en inkt nadoet, is de gratis versie van ArtRage. Potlood, kwast, paletmes, werkt allemaal heel vanzelfsprekend en natuurgetrouw, mits je een grafisch tablet (met zo'n drukgevoelige pen) hebt. Aanrader!

Wil je vector-tekeningen (SVG, ...) kunnen maken (á la Illustrator, Freehand, CorelDraw, or Xara X), kijk dan eens naar Vista-compatibleUbuntu-compatible InkScape.

Speciale tools

Ik gebruik Vista-compatible Neat Image voor het verwijderen van ruis uit foto's, bijvoorbeeld veroorzaakt door te weinig licht. En ik gebruik Vista-compatibleUbuntu-compatible ExifTool om EXIF informatie op te slaan voor bewerking, en daarna weer terug te zetten (wordt niet door alle grafische programma's zelf goed gedaan). Zie mijn Digitale Fotografie pagina's voor meer informatie over deze programma's.

Ray tracing en andere 3D pakketten

Povray LogoPovRay 3.6 Vista-compatibleUbuntu-compatible: Ray-trace program om de mooiste 3D plaatjes te genereren (zie ook mijn 'kunst'). De nieuwste versie is uit, POVWIN36.EXE (9.6 Mbyte). Aan de hand van scripts die voorwerpen beschrijven (bollen, rechthoeken maar ook complexere vormen, kleuren, texturen etc) wordt een foto-realistisch plaatje gegenereerd.

Als hulpmiddel bij PovRay heb ik ook TextureView (Vista-compatible txv342e.zip, 300 Kb) geïnstalleerd, waarmee je een overzicht van textures, kleuren, materials etc kan maken. Helaas, dit is niet compatible met PovRay 3.6, dus daarnaast heb ik ook PovRay 3.1e geïnstalleerd (5.1 Mb). Eerst 3.1e installeren, daarna pas 3.6! In de Settings van TextureView aangeven dat je 3.1e wilt gebruiken (maar wel de texture libraries van 3.6 selecteren om te genereren...).

Vista-compatibleUbuntu-compatible Een ander gratis en uitgebreid 3D programma, met name voor het maken van 3D animaties, is Blender. Op www.blender.org is ook veel info en uitleg te vinden. Blender bevat ook een game engine voor het maken van 3D-games.

Er zijn nog veel meer dergelijke programma's, kijk op mijn hobby links pagina voor nog meer links (bijvoorbeeld naar Yafray, of TerraGen).

Audio processing

Enkele programma's die ik gebruik of heb gebruikt bij de beperkte audio-handelingen die ik doe:

Vista-compatibleUbuntu-compatible Audacity is een gratis open-source programma voor het opnemen en bewerken van geluiden. Beschikbaar voor meerdere operating systems. Uitbreidbaar met veel plug-ins. Voor MP3 moet je eerst apart de Lame MP3 DLL installeren.

dBpowerAMP (dMC-r12.2.exe): Met dit programma (waarvan alleen de basisversie gratis is) kun je simpel muziekbestanden van cd halen en deze omzetten naar elk gewenst formaat. De software ondersteunt MP3, MP4, Windows Media Audio (WMA), Ogg Vorbis, AAC, Monkey's Audio en FLAC. Gemaakt door Illustrate. Waarschuwing: de nieuwste versies bevatten niet meer de MP3-encoder (hebt hiervoor een oudere versie van de Lame MP3 DLL nodig, als lame-3.96.1)!

Midi files bewerken (record, compose, bewerken, afspelen)? Zijn veel programma's voor, zoals bijvoorbeeld Anvil Studio; of Music Studio Producer, een gratis midi sequencer. Voor gevorderden: kijk eens naar het PSYCLE project: een gratis OpenSource Music Production Studio (zie ook de readme).

Programmeren

Perl, de ideale scripting taal

Vista-compatible ActiveState Perl: zie www.activestate.com of mijn Perl pagina. Informatie over hoe Perl te installeren staat op mijn Perl install pagina. Een kind kan de was doen... En voor Ubuntu Ubuntu-compatible: Perl zit er gewoon standaard in.

C compiler

Ik gebruik tegenwoordig de Vista-compatibleUbuntu-compatible Code::Blocks IDE met de MingW C/C++ compiler set (gebaseerd op GCC 4.4.1). Kijk op mijn 'C'-pagina voor meer details. Samen met de Allegro game library: (zie ook mijn Allegro pagina) plus nuttige uitbreidingen op Allegro, zoals Mappy (level editor) en een jpeg image reader. En voor C/C++ in Ubuntu Ubuntu-compatible: installeer build-essential.

Wiskundig werk: Octave

Voor sommige zaken wil je specifieke programmeertalen. Zo is voor rekenwerk als signaalbewerking Matlab een standaard pakket. Een gratis open source equivalent hiervan is Vista-compatibleUbuntu-compatible Octave (en hier de Windows Octave download).

Games (updates)

Games gekocht? Altijd eerst checken of er op het internet een update/patch te vinden is... Veel spelletjes worden eigenlijk te snel uitgebracht. Meestal staat er op de CD/DVD wel een website vermeld, waar meestal (under support of zo) de patches te vinden zijn.

Worms2: blijft leuk. Installeren van CD, upgrade met Worms2Patch005_Du.exe

Settlers 4 screen shotEen serie waar ik gek op ben: De Settlers (en soortgelijke simulatiespellen)! Al vijf delen van uit:

Settlers VI heet officieel niet zo, maar 'Rise of an Empire' (RoaE). Zijn ondertussen ook al veel uitbreidingskaarten voor beschikbaar. En ook hier uiteraard een patch downloaden, al gaat dat hier automatisch bij het draaien van het programma. Gaat bij mji overigens niet goed; ik download de patch via de file naam in de foutmelding...
Settlers V
heet ook niet zo, maar heet 'Heritage of Kings' (Erfenis van koningen), oftewel HoK. Patch versie 1.05 is nu te verkrijgen.
Settlers IV
: Installeren vanaf de CD, en dan de uitbreidingsset installeren, en vervolgens de add-ons. Dan nog even de laatste patches installeren via het Settlers IV forum: SIV_1516 (12.5 MB, 2.50.1516 - 20 september 2004). (Ubuntu-compatible draait ook in Wine). Ook zo'n hekel aan het moeten gebruiken van de CD (al dat lawaai)? Gebruik dan de no-cd patch.
Settlers 3: Installeren van CD, Update: Unzip s3old160.zip in S3 root, execute
Settlers 2: Installeren van CD
Settlers 1
: Installeren van CD

Tomb Raider III: Gekocht, install from CD, copy patch 'pc.17dec01/pc.18okt01/Games/tomb3.exe' on original one

Tropico: Run je eigen bananenrepubliek. Ook hier weer een update nodig: [dead] www.take2games.com/support/patches/tropico_patch_v1.07.exe (750 kB). Oops, it seems they dropped the game.

En zo hebben we nog veel meer spelletjes... En patches...

En verder...

Eigenlijk gebruik ik verder niet zo heel veel programma's... Foto's bewerken, tekenen, mail, wat programmeren, spelletjes; aan veel meer heb ik (op de computer) geen behoefte...