Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


ZoMaar, wat aantekeningen

Dit is de oude 2008 pagina! Voor de huidige versie, ga naar Zomaar 2009.

Zo maar wat aantekeningen. Zie het als een soort blog, die ik met ingang van 2008 weer eens wil oppakken. Zie dit niet als een log waar ik kritisch, of humoristisch, opmerkingen maak over wat er zoal om me heen gebeurt. Denk dat het meer een pagina wordt met links die ik op het web tegenkom, ideeën waar ik tegenaan loop, en zo. Bovendien, heb ik de discipline wel voor een weblog?

November 2008

Het verzoek van de SPELD ... (29 november)

Verloren gegaan in de vertaling... Vandaag een ICIDU SIM-card reader gekocht (3,95 bij MyCOM), handig om de adressen in mijn telefoon veilig op te slaan. Maar, wat een software wordt er bij geleverd. Vooral de vertaling (in Taiwan) naar het Nederlands is volgens mij via een woordenboek gegaan; waarbij haast consequent de verkeerde betekenis is gekozen. Opslaan (van een bestand)? Nee, 'Save' is vertaald als 'Sparen'. 'About' (onder 'Help', met uitleg over de makers) is vertaald naar 'Ongeveer'. En de vertaling van PIN (code) naar SPELD (inclusief hoofdletters) maakt het programma er ook niet duidelijker op. PrachtigLost in Translation.

Nederland vandaag 20 jaar aan het internet (17 november)

Vandaag 20 jaar geleden is Nederland aangesloten op het WWW (en de voorlopers daarvan). Precieser (WebWereld): "Op 17 november 1988, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het CWI in Amsterdam het historische e-mailtje waarin stond dat het CWI, als eerste instelling buiten Amerika, was verbonden met NSFnet." (wat later uitgroeide tot het internet). Meer info (en het eerste e-mailtje) op de CWI site.
Tjonge, 20 jaar nog maar. Wat deden we al die tijd daarvoor? ;-)

Soepfoto (15 november)

Wauw. Mijn brocolli-courgette soep heeft de Volkskrant gehaald... (rubriek 'mijnfoto' van 15 november 2008, samen met 15 andere soepfoto's). Zie mijn soep-pagina.

Wandelen (1 november)

Herfst in de Ardennen

Niet alleen maar computeren... Aan te raden: gewandeld (14 km) in de Belgse Ardennen, bij Aywaille (preciezer: bij Sedoz aan de N633, ik meen looproute 50, eigenlijk voor paarden of mountainbikes). Deze tijd van het jaar prachtig; de herfstkleuren in de bossen, alle stroompjes en watervalletjes. Wel goede schoenen mee.

Oktober 2008

Porceleinen poppen (31 oktober)

Poppen van porceleinBen bezig met keramiek, en dan kom je daar ook wel eens wat over tegen op het web. Zoals deze porceleinen poppen. Heel echt, mooi, en toch wat creepy...

Ubuntu 8.10; OpenOffice 3 (31 oktober)

Twee nieuwe software releases: de nieuwe Ubuntu (genaamd Inteprid Ibex), en de nieuwe OpenOffice 3...

Dutch Design Week (20 oktober)

De Dutch Design week is weer in Eindhoven! De Design academie eind-expositie met de eindexamen-werkstukken. Vaak veel nieuwe, leuke, verrassende ontwerpen. Ook verder in de stad veel ander design. Zeker de moeite waard.

September 2008

Layout bijgewerkt (7 september)

Zo, maar eens de stijl bijgewerkt naar een wat meer 'contemporary look', begon er wat ouderwets uit te zien. Verlopende achtergrondjes en zo. Maar, hepolijk wel zo dat alles leesbaar is gebleven. Daar geet het uiteindelijk toch om.

Veilig browser (5 september)

Veel te doen rond veiligheid de laatste tijd... Uiteraard altijd een virusscanner en zo paraat hebben, maar voor extra bescherming bij het browsen (ook ivm het kwijtraken van privé gegevens): kijk eens op Securing Your Web Browser, en op de Top Firefox extensions For Security and Privacy pagina (beiden Engelstalig). Draai je altijd als administrator? Fout!! Zie mijn veiligheids-pagina voor extra tips.

Augustus 2008

Maffe fotoseries (27 augustus)

Leuke en maffe foto-series zijn te vinden op darkroastedblend. Bijvoorbeeld de serie 'Shocking & Creative Ads from the Urban Jungle', schokkerende reclames. Of de 'vreemste hekken ter wereld'. Of 'vreemde voertuigen'. Leuk.

Translate Server Error
Translate Server Error

Vertrouw nooit zo maar computers... (3 augustus)

Deze prachtige vertaling boven de ingang van een restaurant (in het chinees staat er 'restaurant' of 'kantine') geeft maar weer aan dat blindelings vertrouwen op de techniek (computers, rekenmachientjes, etc) ook niet altijd helpt... (adfreak).

En laten we wel wezen; als wij iets naar het Chinees zouden moeten vertalen ging het vermoedelijk net zo goed mis.

Juli 2008

Egeltje

Tuintje (6 juli)

Ik zit niet alleen maar achter de computer. Zo zat ik gisteren te puzzelen in ons 'stadstuintje', in wat zal het zijn, 6x6 meter? En toch, wat daar al niet rondscharrelt. Kikkers, muizen, en nu dus zelfs een egeltje. Zat onder de hosta slakken te eten, maar scharrelde daarna de hele tuin door... Hoge aaibaarheidsfactor (jonkie, zo'n 10 cm), maar toch maar rustig laten doorscharrelen.

Snuggly the Security Bear (July 4th)

Grappig dat ik deze juist op 4 juli (USA independence day) tegen moet komen: Snuggly the Security Bear. Een leuke cartoon over de afluisterpraktijken veiligheid in de US... Met nog meer soortgelijke filmpjes. De 'What if...' van 25 juni vind ik persoonlijk ook erg aardig.

Juni 2008

Panoramafoto's en meer (25 juni)

Foto's aan elkaar plakken voor een grote panorama-foto? Kijk eens naar het gratis Hugin (Panorama photo stitcher). Even wennen, maar werkt heel prettig; ook om vertekening (b.v. perspectief in architectuur) weg te werken.

Nog wat handige foto-tools: easyHDR voor hoog dynamic range (hoog-contrast) fotos, en CombineZP (opvolger van CombineZM), om een set van foto's samen te voegen tot een met grotere scherptediepte.

Vervolg op World of Warcraft (15 juni)

Op deze link een interview met beelden (Engels) van de nieuwste versie van World of Warcraft: World of World of Warcraft (WoWoW?). Ultimate virutal relatity, waar je iemand speelt die WoW speelt...

Ook nog wat handige gadgets voor audiofielen tegengekomen, zoals deze review van een CD-demagnisator, een %499,- netwerk-kabel van Denon voor de audio enthausiast, en een review van een high-end USB cable ($550,- ) voor audio, volgens de reviewer :
"Other USB cables seem to compress the sound leading to a slight hardness. In Jane Monheit's new CD, Surrender, Jane's voice is a touch dry in this studio recording. The Synergistic removes the slight hardness I was hearing with the Kimber or Belkin."
"Like all Synergistic Telsa cables, the USB cable is treated with 'Quantum Tunneling'."

Wat leven we toch in een mooie wereld.

Brussels Airlines, mijn complimenten (12 juni)

Op weg naar Nice, maar helaas, op weg naar Brussel een grote file wegens een zwaar ongeval. Een uur na vertrektijd op het vliegveld, in plaats van een uur ervoor; laatste vliegtuig naar Nice was vertrokken. Zonder problemen of gedoe overgezet naar een vliegtuig naar Marseille, waarvan de gate zelfs eigenlijk al was gesloten (en vanuit Marseille is het niet zo ver naar Nice). Prima afhandeling!!! Terwijl de file toch echt niet jullie schuld was. Dank!!!

Mei 2008

Steampunk computerSteamPunk (31 mei)

Prachtig, die 'Steampunk' stijl. Als ik nog eens tijd heb ga ik mijn computer ook nog een modden. Zie hier een link naar een 'steam punk work shop' met veel plaatjes.

Raku (24 mei)

Prachtige keramiek-techniek: Raku. Gebaseerd op een oude Japanse aardewerkstooktechniek. Zelf pas ook weer een korte workshop er mee gedaan, zie de foto's van die dag.

Nieuw artikel gepubliceerd (16 mei)

Voor wie interesse heeft in mijn professionele kant: er is een nieuw artikel van mij gepubliceerd over de signaalprocessor waaraan ik werk, de EVP (embedded Vector Processor), een processor voor in 3G telefoons en zo. Verschenen in het (Engelstalige) 'Components in Electronics'. Ook electronisch te lezen in CiE: Dead Link? Grid Locked.

UUpgrade je Canonpgrade je 'goedkope' Canon camera (8 mei)

Jawel, ook digitale camera's bevatten software, en kunnen 'gehackt' worden (of alternatief geformuleerd: de firmware kan worden uitgebreid). Zo ook de simpeler camera's van Canon: lees het (Engelse) artikel "Maak van je goedkope point-and-shoot een Super-Kamera". Voegt bijvoorbeeld het saven als 'RAW'-format toe aan goedkope camera's, maar ook de mogelijkheid om je eigen BASIC scripts te runnen (bv voor bracketing). Meer info op de eigenlijke site: de CHDK wiki.

Update 11 mei: Bij mijn A710is werkt het... Life histogram, RAW format, full-screen over/onderbelichtingsindicatie. Alleen, de menu's hebben wel erg kleine lettertjes... RAW bewerken (canon .crw files) gaat goed met het gratis RawTherapee.

Ubuntu en Vista Service Packs (1 mei)

Wow. Na gisteren Ubuntu naar 8.04 (Hardy Heron) geüpgrade te hebben (zeg maar een service pack voor Ubuntu) kwam vandaag ook SP1 voor Vista-NL binnen. Duurde even (Vista download-servers overbezet?) maar beiden draaiden ook nog eens in een keer, zonder problemen...

April 2008

Mooie lijst van gratis software utilities (27 april)

Op zoek naar een goed programma, maar gebruik je het te weinig om een dure versie te betalen? Op deze site een overzicht van de "48 beste gratis utilities", en vaak van hoge kwaliteit: Best 48 freeware utilities.

Software is een gas (23 april)

Vandaag bij een lezing van Andrew Tanenbaum (bekende professor/schrijver computerboeken, Minix OS) geweest. Stelling: "Software is als een gas, het vult alle beschikbare ruimte". Hoe veel geheugen computers ook krijgen, programma's blijven groeien totdat ze alles gevuld hebben. Zelf ook wel eens naar gekeken: hoeveel geheugen gebruikt Windows eigenlijk?

OS MS/DOS Windows 3.1 Windows 95 Windows ME Windows XP Vista
Minimum 128 Kbyte 2 Mbyte 8 Mbyte 32 Mbyte 128 Mbyte 512 Mbyte

Iedere versie gebruikt 4 keer zoveel. Computers zijn in 20 jaar 1000x zo snel geworden. Merken we daar ook wat van?

Maart 2008

Problemen bij verwijderen programma's, bijvoorbeeld Acrobat Reader? (26maart)

Vraag van een lezer naar aanleiding van een foutieve installatie van de Acrobat reader: Hoe ruim ik programma's op, als add/remove programs het niet meer aan kan? Verschilt helaas per geval, maar mogelijk dat er ergens files of register-entries zijn blijven bestaan, die niet door de uninstall opgeruimd kunnen worden. Alvorens dat handmatig te proberen: bekijk eens Windows Installer CleanUp ( support.microsoft.com/kb/290301 ).

Digitaal Digitaal fotolijstje met IBM ThinkPad 380fotolijstje (22 maart)

Even een reclame voor mijn eigen site: ben bezig om een oude laptop om te bouwen tot digitaal fotolijstje. Op die manier krijg je voor een lagere prijs een digitaal fotolijstje met hogere kwaliteit, en de mogelijkheid deze zelf zo aan te passen als je wilt... De pagina hierover is nu te vinden als digframe.html

FireBug: fout zoeken in je webpages (17 maart)

Webdesigners: soms raak je doro de domen het bos kwijt. CSS, JavaScript: als het niet werkt kan het best tricky zijn de fout te vinden. Ik had al Web Developer extensie geïnstalleerd om webpages te bestuderen, maar nu is er ook de Firebug extensie, waarmee je real-time CSS, HTML en zo kunt bekijken en wijzigen. Handig bij foutzoeken. Zie ook de Firebug web site.

Favoriete sites (11 maart)

Iedereen heeft tegenwoordig honderden bookmarks/favorieten/of hoe je je link-verzameling ook noemt. Maar hoeveel (en welke) bekijk je ook regelmatig? Ben zelf ook lui, en betrap me op het zowat dagelijks bekijken van maar twee sites. Dead Link? Incredimazing, dagelijks nieuwe verbazingwekkende foto's, en NetVibes, een nieuwspagina die je zelf kunt samenstellen (b.v. met RSS feeds). Op de laatste kijk ik tech nieuws (met name Slashdot en BoingBoing), maar ook de dagelijks nieuwe Dilbert en Garfield. En al die andere honderden links?

Februari 2008

Mobieltje van de toekomst (25 feb)

Tja, ik werk nu eenmaal in de ontwikkeling van mobieltjes. Fraai filmpje gevonden over de toekomst: een opvouwbaar mobieltje, dat van vorm en functie kan veranderen? De Morph: leuke animatie van Nokia (en leuke ideeën, op nano-technology gebaseerd)

Heb ik wel alle updates? (24 feb)

De grote vraag: zijn mijn programma's wel up-to-date? Of heb ik ergens nog een oude versie met veiligheidslek? Hier speelt het bedrijf Secunia goed op in met de PSI: Personal Software Inspector. Dit programma (gratis voor particulieren) checkt je programma's, en geeft een waarschuwing als er een nieuwere versie of update aanwezig is. Handig! Vond bij mij toch nog wat oude versies (laatste security update voor Skype, bijvoorbeeld)

Vegetarian or Chicken? (9 feb)

Ik mag voor mijn werk wel eens op reis, nu naar India. En dan krijg je in het vliegtuig de vraag: vegeratisch of kip? Grappig hoe zo'n vraag eigenlijk de plank helemaal mis slaat; wat ze eigenlijk vragen is: Europees of Indisch? Oftewel: Kip met pasta in tomatensaus, of een uitgebreide Indiasche maaltijd, met allerlei bijgerechtjes... Nu ben ik geen vegetariër, maar zo nodig is vlees nu ook weer niet. Voor mij was het antwoord wel duidelijk: vegetarisch!

Nu nog een mooie filosofische opmerking over hoe het leven ons ook zulke vragen... Ach, laat ook maar ;-)

Manga...Manga...

Liefhebber van fotografie en van Manga? Bekijk eens deze grappige bewerkingen, op Worth1000 ("plaatje is meer waard dan 1000 woorden"). Sowieso is deze site een bron van inspiratie voor photoshoppers...

DSL: een verdraaid kleine Linux (2 feb)

DSL LogoBezig om een heel oude laptop om te bouwen naar een digitaal fotolijstje. Goedkoper (€25, IBM ThinkPad 380ED) en beter beeld... Maar, oude laptop: wat draait daar nog op? Windows crashte om de 5 minuten. DSL: Damn Small Linux to the rescue. Klein (50 Mbyte), start snel (vanaf CD), en draait vervolgens helemaal vanuit de 80 Mbyte RAM. Extra programma's te vinden op MyDSL, zoals de slideshow software (nu gqview.dsl). Meer info over lijstje in maart.

Januari 2008

Thaise kookvideos (19 jan)

Zelf redelijk dol op Aziatisch koken, vooral Thai en Indiaas, al is dat op mijn eigen receptenpagina's nog niet te zien. Leuk op via de 'Food and Drink' video-kanalen van Crackle uit te komen op deze Thai Food Tonight site, waar een Thaise moeder en dochter een uitgebreide serie video's hebben voor het maken van Thaise recepten (Engelstalig).

Web design: The Art and Science of JavaScript (18 jan)

Wow. Voor webdesigners: een 3-D doolhof in je web-browser, met behulp van alleen JavaScript en CSS (geen gebruik van plaatjes). In deze tutorial (Engels) wordt een en ander uitgelegd. Op Sitepoint sowieso veel artikelen voor webdesign.

Nieuwe links:

  • Miro, programma om internet-TV te kijken...
  • Sandboxie, voor veilig afgeschermd draaien van je browser; geen virussen/spyware.

Web update (13 jan 2008)

Zo, mijn web-pagina's weer eens opgefrist (onder andere deze pagina toegevoegd). Blijft toch veel werk, om ze een beetje up to date te houden. Zijn ook best wel wat links en zo die niet meer bestaan. Maar, krijg toch heel wat feedback dat mensen wat er aan gehad hebben. Allemaal bedankt!

Joule Thief (8 jan 2008)

Joule ThiefLege batterijen over? Leuk artikel gevonden over een schakelingetje dat de laatste energie (Joules) uit die batterijen perst, om een witte LED te laten branden. Makkelijk zelf te maken met minimaal verstand van elektronica. Nodig: 1 NPN transistortje (bv BC549C), een ringkerntje, een weerstand van 1 kOhm, een witte LED, en wat draad. Beetje haastig in elkaar gezet; voor betere versies zie de links.

Op een 'lege' penlite batterij (kwam nog 1 Volt uit, in plaats van de gebruikelijke 1.5V; echt leeg voor de meeste toepassingen) brandde het LEDje een volle week! Spanning was toen tot 0.34V gezakt...

Gezegend 2008! (1 jan 2008)

Allemaal een heel goed 2008!