Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Zie ook:

Upgrade part 1: Windows
Upgrade part 2: basis utilities
Upgrade part 3: hardware drivers
Upgrade part 4: applicaties

Mijn Nieuwe PC (Upgrade)
Part 4: De applicaties

Een paar Windows instellingen

Directories met shortcuts

Wat ik handig vind is om de meest gebruikte programma's te bundelen, door het plaatsen van shortcuts in een directory. Door deze directory op het scherm te zetten met grote icoontjes kan je snel bij alle programma's, zonder de desktop zelf helemaal vol te moeten zetten. Ik zet meestal alleen een shortcut naar deze directories op de desktop, met een 'hotkey' er naar toe, bijvoorbeeld met 'Control-Alt-A' krijg ik mijn applicatieverzameling, met 'Control-Alt-G' mijn grafische programma's en zo voort.

Keyboard: Nederlands en Internationaal

Standaard is het toetsenbord ingesteld op Nederlands, wat inhoud dat als je bijvoorbeeld dubbele aanhalingstekens typt gevolgd door een letter je die letter met puntjes krijgt: " plus a is ä. Handig, behalve bij bijvoorbeeld programmeren, waar je elke toetsaanslag ook als dusdanig wilt hebben. Tweede toetsenbord-layout ingesteld via configuratiescherm/, nu twee layouts te kiezen via de task bar:

 • Nederlands (standaard) -> VS Internationaal -> Nederlandse leestekens (standaard)
 • English Verenigde Staten -> Verenigde Staten (101) -> programmeren

De standaard applicaties

Word en Works

OK, tijd om echt de eerste toepassingen te installeren. In mijn geval gaat het dan om Word en Works, beiden vanaf originele CD. Gaat eigenlijk in een keer goed. Nog even configureren (spellingschecker-regels, en dat soort zaken), en dan is de zaak klaar. Voor spreadsheet en powerpoint gebruik ik OpenOffice (zie verderop, is overigens met versie 2 tegenwoordig ook een goede vervanging voor Word/Works), zie verderop op deze pagina, of op mijn applicatiepagina.

Outlook Express 5.x: eventjes dan

Dan m'n email. Ook hier wil ik een alternatief gaan gebruiken, maar eerst maar gewoon mijn Outlook Express account overzetten vanaf de oude computer. Eerst op mijn oude computer alle account data exporteren (drie email accounts, twee news accounts), en via het netwerk naar de nieuwe computer, en importeren (en even testen; mailtje naar mezelf sturen).

Vervolgens dezelfde mappenstructuur aanmaken (heb een map met mijn mails uit 200, uit 2001, en zo voort; wil ik als naslagwerk kunnen gebruiken). Zorgen dat er in iedere map een mailtje staat.

Vervolgens vanaf m'n oude computer via het netwerk de email-bestanden over deze nieuwe bestanden (die de mappen voorstellen) heenschrijven, Outlook opstarten, en kijk: daar zijn ze allemaal. Waar je die bestanden kan vinden (normaal): C:\Windows\Application Data\Identities\{<boelcijfertjes>}\Microsoft\Outlook Express\<naam>.dbx. Ook mijn addressenbestand zo overgezet: C:\Windows\Application Data\Microsoft\Address Book\<file>.wab (windows adres boek).

Internet Explorer 6: ook maar voor even

Internet explorer wil ik niet echt gaan gebruiken, maar voor Windows automatische update functie is het de enige mogelijkheid. Dus toch maar even updaten naar versie 6, via een update in de auto-update lijst. Lukt ook in een keer. Dat is te zeggen: na de gelukte installatie wel nog een tijd nodig om vervolgens alle kritische updates te laden en te installeren. Wat een serie veiligheidslekken in deze toepassing....

En dat terwijl ik eigenlijk de nieuwe Mozilla FireFox wil gaan gebruiken. Goede pop-up blokkering om al die advertentiewindows tegen te houden, en in het algemeen veiliger. Start wel iets minder snel op.

Samen met Internet Explorer 6 is ook Outlook Express geïnstalleerd, met meenemen van m'n 5.x instellingen en oude mail. Ook gelukt.

En dan nu: Mozilla FireFox en ThunderBird

Nu gaan hier dus de Mozilla tools overheen: FireFox (de browser, voorheen FireBird) en Thunderbird (de email/news reader). Beter pop-up onderdrukking, goede SPAM filtering, meerdere email accounts en identiteiten, gaat allemaal moeiteloos. Waarom zo'n moeite om dat eerst internet exploder en outlook express te installeren: omdat ik hiermee de oude mail van mijn oude computer kon overzetten. Deze worden nu vervolgens door Firefox en Thunderbird weer overgenomen. Zoals gezegd, Internet Explorer blijft echter noodzakelijk voor de Windows Update functie. Meer informatie over deze programma's op mijn applicatiepagina.

Gelijk de shortcuts op de desktop stiekem gewijzigd om in plaats van naar Internet Explorer naar Firefox te wijzigen, en zo voort. Klik je nu op de bekende icoontjes, dan kom je in de Mozilla vervangers terecht. Ook dit paar ingesteld als default mail reader/html browser.

HOSTS file

Sommige sites wil ik sowieso niet op, of de reclameplaatjes niet zien. In Windows is een file genaamd 'HOSTS' waarmee je sites kunt blokkeren (meer info op m'n Veiligheid en Internet page). Daarbij is ook het programmaatje edexter handig; de plaatjes die door HOSTS worden geblokkeerd worden hiermee van een passende inhoud voorzien in plaats van de browser op een time-out te laten lopen.

Windows Media Player en MSN

Ook via Windows Update, gaat ook in een keer goed.

MSN: Opstarten, inloggen: vraagt of ik laatste versie wil downloaden: doet u maar...

Nu staan de eerste (en voor huisgenoten naast de spelletjes ook de belangrijkste) programma's er op. Zij kunnen aan de slag. Mooi moment om weer eens een image te maken. Is ondertussen al vanaf de 350 MB van het eerste image gegroeid tot zo'n 1 Gb voor het huidige image.

Het echte werk: Programmeren

Perl en Web pages

Vervolgens maar eens mijn eigen programma's installeren. Maar dat ga ik niet allemaal uitleggen, kijk maar verder op deze site (bijvoorbeeld de Applicatie-, Web- en de Utilities-pagina) welke programma's ik zoal draai.

In ieder geval eerst mijn web pages weer kunnen updaten: ActiveState Perl, WS-FTP Light (niet meer gratis, wel gratis is SmartFTP) en NVU (web page editor) installeren.

Informatie over hoe Perl te installeren staat op mijn Perl Install pagina. Een kind kan de was doen... En, zoals al gezegd, samen met NVU en WS_FTP LE kan ik nu dus deze page weer maken!

C Compiler en toebehoren

Behalve Perl gebruik ik ook wel eens C, zie bijvoorbeeld het spel dat ik gemaakt heb. Ik gebruik de Nederlandstalige Bloodshed Software - Dev-C++ versie 5 C compiler IDE, met de GNU GCC 3.3.1 compiler suite. Voor informatie over installatie, uitbreidingsmodules als Allegro, en zo voort. Voor meer info zie mijn C onder Windows pagina.

Nog een klein overzicht van verdere applicaties en utilities

Verder nog wat vroeg geïnstalleerde programma's (zie mijn Applicaties en Utilities pages voor meer details):

 • Een paar UNIX-achtige utilities (cat, grep, which)
 • Acrobat Reader versie 6 voor lezen van PDF files
 • AF9: Replace Some Bytes, een utility om in meerdere files tegelijk strings te veranderen.
 • CacheMan 5.11,Windows memory/cache manager
 • CesarFTP, een goede en gratis FTP server
 • DrTCP voor optimalisatie TCP instellingen
 • PureText, om opmaak van text bij copy/paste te verwijderen
 • PowerPoint Viewer van microsoft
 • RegCleaner, ook handig om te checken wat er allemaal automatisch wordt opgestart.
 • SpyBots Search&Destroy (versie 1.2) als ad-remover naast AdAware, vullen elkaar mooi aan (met bijhorende FileAlyser)
 • Tidy, een HTML-opschoon programma
 • TightVNC Remote control van een andere PC
 • WinDiff om verschillen tussen files te bekijken
 • De Nederlandstalige OpenOffice als vervanger voor Excel, PowerPoint en dergelijke.

Volgende onderwerp: Fotocamera's

Fuji 1400 aansluiten met Fuji disk in de CD speler, toestel aanzetten: windows ziet nieuw USB device, eigen driver kiezen, F:/USBDRV/WIN98, zou USBS04CB.INF moeten installeren. Werkt. Vervolgens van de CD in de directory Viewers de Exif Viewer installeren, daarna afbreken (de rest hoef ik niet). Canon gaat iets anders: eerst installeren van CD, en dan pas camera aansluiten en aanzetten. Voor de rest: zie mijn pagina's over digitale fotografie.

Zo, dat is het voor voorlopig, systeem is nu redelijk compleet voor de eerste dagen. Moet natuurlijk nog veel meer op, spelletjes, andere programma's. Maar daar zal ik verder niemand mee lastig vallen... Ik hoop dat het hiermee duidelijk is wat zo'n upgrade voor voeten in aarde heeft. Kost meer dan een vrij uurtje!