Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


ZoMaar, wat aantekeningen

Zo maar wat aantekeningen. Zie het als een soort blog, die ik met ingang van 2008 weer eens wilde oppakken. Zie dit niet als een log waar ik kritisch, of humoristisch, opmerkingen maak over wat er zoal om me heen gebeurt. Denk dat het meer een pagina wordt met links die ik op het web tegenkom, ideeën waar ik tegenaan loop, en zo. Bovendien, heb ik de discipline wel voor een weblog?

December 2009

Tijd voor de back-ups... (24 december)

Het is weer het einde van het jaar. Een goede tijd om weer eens back-ups te maken!!! Iedereen weet dat het belangrijk is, maar...

Nu maak ik regelmatig back-ups op de centrale netwerkschijf met behulp van SyncBack, maar zo eens per jaar maak ik ook een reserve-kopie op CD/DVD. Met name van:

  • Foto's (per jaar op een of twee DVD's, ik maak er nog al wat)
  • De map Mijn Documenten (brieven, ander werk)
  • De email (van mijn favoriete email-programma Mozilla Thunderbird, met het MozBackup programma). Gelijk eerst eens alle reclame er uit gooien, mappen comprimeren, en de ingekomen mail van vorig jaar in een aparte map in Thunderbird.

Nog beter: de nieuwe xPhone (9 december)

Het stukje hieronder gezien van de nieuwe Sun? Bekijk dan ook eens deze aankondiging van de iPhone concurrent xPhone (in het Duits). Backwards compatible dank zij de FlashBack technologie...

En de nieuwe reclame voor Google Chrome... Maar, is Google wel altijd zo open? "Google CEO says privacy doesn't matter. Google blacklists CNet for violating CEO's privacy."

De nieuwe hand-held Sun 4.0 (1 december)

De nieuwe hand-held Sun, met een 26" kleurendisplay, eenvoudige user interface, 7 ingebouwde games, etc. Stuk practischer dan een Apple iPhone. ;-)

November 2009

Beelden van... wit marmerHumor.. (10 november)

Dat vind ik nu wel humor. Normaal proberen mensen juist met goedkope materialen dure te imiteren... Bekijk dan eens deze beelden van Fabio Viale van... wit marmer!

Oktober 2009

Chinese inktChinese inkt (2 oktober)

Wauw... Prachtige reclame voor de Chinese TV zender CCTV, als gemaakt met Chinese inktdruppels die in water vallen...

September 2009

Barre tijden (15 september)

Deze link kwam ik weer tegen, lijkt me toepasselijk op deze derde dinsdag van september: GratisAfTeHalen, voor gratis tweedehands spulletjes (tip: zoek op plaatsnaam). Met links naar andere gratis sites, sites met prijsvragen, en zo voort.

Nog meer privacy (3 september)

Niet alleen Google wil alles van je weten. Iets dat recent wat meer bekendheid kreeg: elke website kan een deel van je surfgedrag achterhalen... Lees meer op de 'What the internet knows about you' pagina. Of ik dit zelf nu zo'n probleem vind weet ik niet, maar dat hangt af van je surfgedrag.

Hoe veel privacy willen we eigenlijk echt? En wat zijn we bereid daarvoor op te geven? Onze mobieltjes (waarmee we te volgen zijn)? Volgens het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) behoort Nederland tot de landen waar privacy het slechts geregeld is. Of vinden we dat eigenlijk wel plezierig (veilig)?

Nu vertrouw ik bijvoorbeeld best wel onze regering; maar niet de beveiliging van de computers waar alle gegevens bewaard worden...

August 2009

Google en privacy (12 augustus)

Ook al bezorgd dat Google alles van je weet, via Google mail, Google zoekmachines, Google ads, Google Android phones, en ga zo maar door? Gelukkig ziet Google dat ook in, zie deze video over de Google opt-out optie... (Engelstalig).

Juli 2009

Turquoise en ikBeroemd in heel Istanbul (14 juli)

Op vakantie geweest in Istanbul. Eerste dag bij Turquoise wezen eten (tegenover ons hotel Sapphire/Safire). Lekker (kan vooral de pasta's aanbevelen; ook vegetarische versies) en prima bediening. Maar, wat schetst mijn verbazing toen we er de laatste (8e) dag weer gingen eten? Op de nieuwe folder sta ik (en de rest van het gezin, al is van een slechts de arm/hand te zien) op de voorkant... Snelle actie. Beroemd in heel Istanbul!

Ach, en het gebruik van onze foto (portretrecht) gun ik ze maar, al was het niet van te voren gevraagd.

Vakantie... Waar zijn de toeristen? (10 juli)

Verbaas ik me iedere keer weer over. Amper 100 meter van de gebaande paden (toeristenroutes), en je komt haast geen toerist meer tegen. Terwijl je dan juist de leuke zaakjes, straatjes, en mensen tegenkomt. En juist van Nederlanders zou je verwachten ze daar te vinden (veel spullen en eten zijn daar namelijk ook veel goedkoper... bijvoorbeeld goede lunch inclusief salade en ayran voor 5 TL, ongeveer €2.50).

Even een vergelijkend onderzoek: de prijzen van Baklava:

  • Lokale bakker in het niet-toeristische gebied: 3 €/kilo
  • Gewoon in Nederland (kruisstraat, Eindhoven): 6..8 €/kilo (walnoot of pistache)
  • Toeristengebied Istanbul: 12..15 €/kilo
  • Vliegveld Istanbul: 24 €/kilo

Juni 2009

Low level terrorism... (22 juni)

We leven hier in een vrij land. Dat denken we tenminste, zoals we dat ook van de USA denken. Vrijheid van meningsuiting en zo? Blijkt dat zelfs in Amerika protesteren wordt gezien als een vorm van terrorisme (ook al is vrije meningsuiting een grondrecht)...

Man dommer in gezelschap van mooie vrouw (11 juni)

Prachtig stukje in de Volkskrant: Een man kan niet meer goed nadenken als hij in gezelschap is van een mooie vrouw. Mannen zijn dan zo bezig om indruk op haar te maken, dat hun hersencapaciteit het even laat afweten. Omgedraaid geldt dit niet...

Maar, worden we door het internet allemaal dommer? Volgens the Atlantic wel: Is Google Making Us Stupid?

Mei 2009

Afrika is groot... (23 mei)

Afrika is groot...En dat wist ik natuurlijk al wel, maar hoe groot is groot? Even groot (qua oppervlakte) als west-Europa, de USA, India, China en Argentinië samen (zie 'The True Size of Africa' op Information is Beautiful) oftewel zo'n 20% van het vasteland op aarde (aan de andere kant, da's ook maar 1000x zo groot als België)... Hoe vaak hebben we niet het idee dat Afrika een klein continentje ergens in het zuiden is? Ps: in India wonen wel meer mensen.

Cadeautjes (17 mei)

Cadeautje...Nog op zoek naar een leuk cadeautje (ja, geen 'kadootjes' op deze site)? Kijk eens op JamesList.com, de 'marktplaats' voor de beter gesitueerden...

Beste vermaak is (nog steeds) leedvermaak? (10 mei)

Volgens een onderzoek (zie volkskrant 10 mei, economie katern, "Groei is een dubieuze maatstaf") over gelukkig zijn is nog steeds de belangrijkste factor: "verdien ik meer dan mijn buurman"... Vanuit dat oogpunt heeft het dus ook helemaal geen zin om als samenleving steeds maar te willen groeien, als iedereen evenveel rijker wordt, wordt niemand er gelukkiger door (grafiekje over de laatste 30 jaar: Nederlanders zijn 2x zo veel gaan verdienen gebaseerd op reëel inkomen, maar het geluksgevoel is het zelfde gebleven, op gelijk niveau met bijvoorbeeld Mexico en onder Colombia). Nu is dit zeker niet de eerste keer dat deze conclusie getrokken wordt, maar is een mooi uitgebreid artikel.

Misschien toch eens anders tegen economische groei gaan aankijken...

Ps: Andere positieve factoren: landelijk kleine inkomensverschillen; actief betrokken bij religie; geen etnische minderheid zijn; geen kinderen hebben; seksueel actief; stabiele relatie. Doe er je voordeel mee.

Microsoft speelt weer vals... (4 mei)

Microsoft kan met SP2 voor Office2007 nu ook het ODF (Open Document Format) aan, dat ook door bijvoorbeeld OpenOffice en Google wordt gebruikt... Ja, ja. Volgens het artikel 'Update on ODF Spreadsheet Interoperability' heeft Microsoft de zaak zo weten te draaien dat ze volgens het boekje inderdaad ODF aankunnen, maar alleen als het van hun eigen programma's af komt (alhoewel ze het niet zo expliciet zeggen, maar de tabel midden op de pagina spreekt boekdelen, en per ongeluk is dit haast niet mogelijk). Hoe zo compatibel? Hoezo vrije markt en competitie?

April 2009

Wie zijn nu eigenlijk de piraten? (18 april)

Veel gedoe de laatste tijd over de piraten in Somalië. En, uiteraard zit daar ook iets mis, wil het niet goedpraten. Maar, we vergeten wel eens dat door overbevissing door westerse vissersschepen en het dumpen van ons afval daar, we de bevolking ook weinig andere mogelijkheden van kostwinning overlaten en gelijk voor hoge (medische) kosten zorgen... Wie zijn nu eigenlijk de echte piraten: zij, of wij als westerse landen? Meer info op 'Somali pirates versus European toxic-waste dumpers' (BoingBoing), inclusief links naar achtergrond-informatie.

Expositie de Parasol (16 april)

Raku olielampjeDeze week start de jaarlijkse expositie van het werk van de cursisten van Educatief Centrum 'de Parasol', waar ik ook mijn cursus Raku (zie foto rechts) en cursus keramiek volg. Middagen en avonden van 17 tot 23 april. Meer info op de site van de Parasol. Welkom!

Google ads (4 april)

Mijn site wordt redelijk goed bezocht (voor een hobby-site), en daardoor heb ik een zwaarder abonnement moeten nemen (te veel dataverkeer). Gepoogd of mensen spontaan willen steunen (zie 'support deze site'), maar dat loopt toch niet al te goed. Vandaar dat er vanaf vandaag op een aantal pagina's een andere aanpak wordt geprobeerd: Google ads... Eens kijken wat dat oplevert. En gelijk ook mijn eigen zoekmachine op deze site vervangen door de Google versie (zie links bovenaan).

Maart 2009

Einde van de Megapixel-race? (28 maart)

Zoals ik al gezegd heb op mijn fotografie-pagina's, meer dan 7 megapixels is voor de meeste amateurfotografen meer dan voldoende. Meer pixels geven slechts meer ruis, maar hebben voor normale foto's (zeker onder A4-formaat) weinig toe te voegen. Wordt nu ook gesteund door de consumentenbond (Consumentengids April 2009): de fotokwaliteit van digitale kamera's is de afgelopen 4 jaar afgenomen!

De foto's met een aantal 2007 camera's waren beter dan alle camera's uit 2008, met name door de toegenomen ruis door het grotere aantal pixels... De fabrikanten zijn niet helemaal blij met deze conclusie...

Januari 2009

Altijd weer die updates... (19 januari)

Gebruik heel wat programma's, en die moet je dan ook weer up-to-date (en veilig) zien te houden... Moet je weer al die websites afstruinen. Nu gebruik ik nogal wat Open Source software, en het blijkt dat daarvoor de downloadsite FileHippo heel behulpzaam is: hebben nu een programma 'Free Update Checker' dat checkt of er voor die programma's op je computer updates beschikbaar zijn. Handig! Samen met de eerder genoemde PSI dat security-gaten checkt (24 februari 2008) scheelt dat weer heel wat tijd in onderhoud.

Computer kan gedachten lezen? (15 januari)

Eindelijk wel eens terug willen zien wat je hebt gedroomd? Een onderzoeksteam in Japan heeft met behulp van computers een systeem gemaakt om de gedachten van mensen te laten zien (dus niet echt te 'lezen', zoals in sommige artikelen staat). Werkt door visuele patronen in de hersenen te herkennen. Misschien dat we over een tijd zo onze dromen kunnen opnemen, en later terugkijken. Moet de techniek nog wel wat vooruit, beeld is nu nog maar 10x10 pixels (ja echt, geen kilo- of mega-pixels). Toch ook wel eng...

Wat is Kunst? (10 januari)

Neatorama heeft een pagina met allerlei links naar leuke, kunstzinnige ideeën. Kunst zowel met als zonder hoofdletter. Vandaag een leuke link naar FoodArt, kunst gemaakt van/over eten. Hoezo 'niet met je eten spelen'!Frozen bubbles

Bevroren zeepbellen (3 januari)

2009 alweer. Allemaal een heel goed jaar! Het is koud... en dat geeft ook weer mogelijkheden, voor wie creatief genoeg is. Op deze site vond ik 'bevroren zeepbellen' (met dank aan Boing Boing). Wat gebeurt er als je bellen blaast, en het vriest? Deze foto's geven dat mooi weer. Prachtige kristallen in de wand van de bellen.

Zomaar 2008

Wil je ook de artikelen van vorig jaar lezen? Ga dan naar Zomaar 2008.