Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Sub-pagina's:

Utilities, Applicaties, Hardware

Zie ook:
Net(Werk)
veiligheid en internet,
Web pages,
Embedded systemen,
Ubuntu

Archief:
Vista, Upgrade, Partities

Mijn Systemen

Ik houd redelijk precies bij wat ik allemaal op mijn computer(s) geïnstalleerd heb. Ooit ben ik begonnen om dat niet in een tekstbestandje te doen, maar om er webpagina's van te maken. Voor mij nuttig als ik (elders) problemen op moet lossen, op deze manier wist ik tenminste als ik de zaak opnieuw moet installeren waar ik wat vandaan heb gehaald. Ook nuttig na een echte crash, of als je je systeem weer eens helemaal schoon wilt hebben; veel mensen hebben naderhand geen idee meer wat ze er allemaal op hadden staan (wel natuurlijk regelmatig backups van je data maken!).

En misschien ook bruikbaar voor anderen om te zien wat ik nuttige basisprogramma's voor op een computer vind, en hoe ik mijn systeem heb geconfigureerd. Al is een deel van de pagina's wel wat verouderd....

Mijn Computers?

Maar ja, wat is tegenwoordig een computer? Ik heb een desktop PC, een laptop PC, een tablet, een telefoon, een Raspberry Pi, en nog kleinere embedded systeempjes. Oftewel computers in alle maten en soorten.

Deze groep pagina's beperken zich tot de klassieke PC's (dus mijn laptop en desptop). Voor de andere types heb ik aparte pagina's, volg de links.

Nog een opmerking: ik ben van Windows afgestapt, heb de overstap van Vista naar Windows 7 en 8 geweigerd. In plaats daarvan ben ik over op Linux, en wel Ubuntu. Een aantal van onderstaande pagina's geeft tips voor beide operating systemen, maar alleen de Ubuntu versies worden nog onderhouden. Heb ik helemaal geen Windows meer? Wel, sommige programma's zijn alleen onder Windows beschikbaar, dus heel nu en dan start ik het nog wel (heb nog wel Windows XP en Vista op aparte partities staan). Maar in de praktijk kan ik alles wat ik wil ook onder Ubuntu.

Dus: mijn PC's

De meest belangrijke uitbreidingen (met name onder Windwos) tegenwoordig zijn een virus-scanner en een fire-wall!!!!! ( zie mijn veilig pagina). En zorg dat je de virus-scanner up-to-date houdt, door regelmatig bijgewerkte virusdefinitiefiles te (laten) downloaden! Ook hebben veel internetproviders de mogelijkheid om je mail al op virussen te scannen. Doen!

Wat heb ik voor een systeem: meerdere PCs en zo aan een netwerk: kabelmodem/router, netwerk file server, en een switch. Niet alle PC's zijn even snel, varieert van een vrij nieuwe dual-core PC via een Athlon 2700 naar (in het archief) een omgebouwde oude laptop als digitaal fotolijstje (plus dus nog het een en ander als tablets en telefoons, plus embedded systemen). Toch ruim genoeg voor de meeste toepassingen.

Ik heb deze pagina opgesplitst in meerdere pagina's, omdat het geheel wat lang werd. Enkele van de onderwerpen:

  • Applicaties: Nuttige programma's als Word, web browser, email programma, C compiler, etc. Nu met top-tien!
  • Software Utilities: handige tooltjes (gereedschapjes) als file viewers. Ook met top-tien.
  • Een aparte groep pagina's over lokale en internet netwerken: Net(Werk): Veiligheid en Internet: ADSL, virus-scanners, firewall, encryptie, SPAM filtering, spyware removal tools, wat is een modem en router, ...
  • Ubuntu Linux en gerelateerde onderwerpen: waarom ben ik daarnaar aan het kijken, en werkt het?
  • Archief: Uitleg over mijn ervaringen met (problemen met) partities op harde schijven.

Voor informatie over hoe ik mijn web pages maak: zie mijn Web page. En voor meer algeneme onderwerpen over mijn computers, zoals netwerken en programmeren: ga terug naar mijn 'Computers' pagina.

In het archief

Naar het archief: mijn verhaal van het upgraden van mijn computer (2004!). Het stuk over partities. Kennis over Vista installaties. En ook de C compiler pagina's zijn naar het archief.