Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Dual-boot Vista/Millennium

Dual-boot, wat is dat?

Deze pagina is deel van mijn Vista ervaringen.

Meer info over dual-boot op mijn boot loader pagina.

Ik wil graag zowel Windows Vista als Windows Millennium op mijn PC installeren. De reden hiervoor is dat ik gedeeltelijk oudere hardware heb, waarvoor geen drivers voor Windows Vista verkrijgbaar zijn (webcam, scanner, CD_writer, ...). Dit houd in dat ik een zogeheten Dual-Boot systeem system nodig heb, een computer die bij het opstarten de keuze geeft welk operating systeem je wilt booten: Vista of Millenium.

Nu suggereert Microsoft dat er geen probleem is, en dat je Windows naast een 'legacy-system', een oudere Windows kunt installeren... Helaas, dat geldt dus niet voor oudere windows-versies, als 95/98/Me. En waarom zou je het naast XP willen zetten?

Volgens Microsoft: "Yes. You can install Windows Vista on a different partition. It is best to install Windows Vista after you install the older operating systems. Older operating systems will continue to use Boot.ini for boot configuration." Ja, tuurlijk, mits dat operating systeem maar van Microsoft komt, en XP of NT heet... Millennium slopen ze gewoon (boot loader wordt overschreven).

Het een en ander op internet opgezocht, maar daar is nu (17 februari 2007) nog bar weinig over dit probleem te vinden... Hoe moet het dan wel? Lees verder.

Vista sloopt Millennium...

Ik heb het uiteindelijk via een omweg opgelost. Nogal omslachtig, maar het werkt. Nu nog wachten op iemand die een artikel schrijft hoe het eenvoudiger kan... Maar mijn plan ging als volgt (uitgebreidere uitleg op mijn bootload pagina, hier alvast het idee):

  1. Ik had mijn schijf al 'gepartitioneerd' in een aantal partities, de eerste twee zijn het ouderwetse FAT32 systeem (C: voor Windows Millennium, D: voor data), en dan nog twee partities voor Linux (waarvan een 'swap' partitie), waarmee ik nog eens wilde gaan spelen. Blijkt nu heel goed te pas te komen! Ik heb op mijn netwerkdisk een backup gemaakt van al mijn data op D:, zodat ik de tweede partitie vrij heb. Met behulp van een Knoppix-schijf deel ik nu de partities wat anders in qua grootte, zonder dataverlies: Voor de oude Millenium is 14 GByte genoeg, dan 60 Gbyte voor Vista (nu geformatteerd als NTFS), 6 voor Linux, en de rest swap.
  2. Dan heb ik een 'image' gemaakt van mijn oude Millennium systeem. Dit wil zeggen een kopie van alle in gebruik zijnde sectoren in een bestand, wat later eenvoudig terug te zetten is. Dit is nodig omdat Vista de huidige partitie sloopt, zelfs als je Vista op een andere partitie installeert! Heb dit image gemaakt met het gratis savepart.
  3. Vervolgens heb ik Vista geïnstalleerd, op de tweede partitie. Hiermee is helaas de eerste partitie met Millennium niet meer bootbaar... Installatie gaat overigens relatief soepel, zie mijn Vista pagina.
  4. Nu de grote truck: ik wilde toch al eens met Linux spelen: installeer nu Ubuntu op de derde partitie. Ubuntu (en veel andere Linux-systemen) hebben de bootloader 'Grub', en deze kan het allemaal wel soepel aan! Ik heb destijds gekozen voor versie 6.06 LTS (Long Term Support): stabiel en lang ondersteund.
  5. Nu met behulp van savepart de Millennium-installatie terugzetten op de eerste (FAT32) partitie (goed dat we die bewaard hadden...), om de boot loader van Millennium weer gaaf terug te krijgen (let op, ik praat hier niet over de MBR, die is OK, maar over de sectoren van de Millennium-partitie).
  6. En vanuit Ubuntu de Grub boot loader uitleggen wat allemaal waar te vinden is (zie verderop). Hiervoor moet de Ubuntu file '/boot/grub/menu.lst' aangepast worden, om de volgende entries (in mijn geval) er bij te krijgen (de Vista-entry was al gedeeltelijk door Grub aangemaakt, de Millennium niet omdat deze op het moment van Ubuntu-installatie nog niet geldig was):

Boot entries voor Windows Millennium en Vista in Grub

Grub is een flexibele boot loader (Grub staat voor 'GRand Unified Bootloader'). Het haalt bij installatie de configuratie uit een tekstfile genaamd '/boot/grub/menu.lst'. Deze file krijgt er van mij aan het einde de volgende entries bij (kan zijn dat grub deze al gedeeltelijk heeft toegevoegd):

# Deze entry heb ik dus zelf gemaakt
title        Windows Me
root        (hd0,0)
makeactive
chainloader    +1

# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1 (en door mij wat aangepast)
title        Windows Vista
root        (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader    +1

Dit geeft Grub de informatie om bij booten een menu weer te geven met de beschikbare opties. Naast de Ubuntu-entries zijn er nu 'Windos Me' en 'Windows Vista'  bijgekomen, waarbij Vista de default is (als je bij het booten niets doet, wordt Vista gestart).

Voor meer details, zoals hoe dit in Ubuntu te installeren: zie mijn boot loader pagina.

Links over dual-boot en Vista

Nog een aantal nuttige links over dit onderwerp gevonden, die dan wel de Vista bootloader wijzigen, danwel de Linux bootloader ('Grub') uitleggen waar Vista te vinden is:

Tot zo ver, ik zal deze pagina vast nog wel uitbreiden. Tot nu toe draait het allemaal, alleen heb ik gemerkt dat bij een automatische update van Ubuntu GRUB nog wel eens vergeet dat Vista als standaard moet starten... Een keer zelf kiezen, en daarna is de default weer netjes ingesteld.