Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Zie ook:

Upgrade part 1: Windows
Upgrade part 2: basis utilities
Upgrade part 3: hardware drivers
Upgrade part 4: applicaties

Werk in UitvoeringMijn Nieuwe PC (Upgrade)
Part 3: De Hardware Drivers

De eerste device drivers: graphics tablet en printer

OK, met de lastigste begonnen, mijn seriële grafische tablet (nog geen USB versie). Laat ik doe op de tweede seriële poort aansluiten. Niets.... Is er wel een tweede poort: Windows ziet niets. De poort blijkt in BIOS uitgezet te zijn. Activeren en reboot: Bingo!

De bij Windows geleverde driver werkt niet (vermoedde ik al van vorige computer), en vernaggelt de Windows installatie... restore van image. Gelukkig had ik al eens een werkende versie gevonden en bewaard voor mijn oude computer (tabser.exe), unzippen in Temp en Windows bij detectie van de tablet handmatig hierheen verwezen. Configuratiescherm/tablet herkent hem, maar werkt nog steeds niet op COM2 (en uninstall werkt niet goed). Restore image...

Eens proberen op COM1: Bingo! werkt, volgende apparaat... Printer? Waar heb ik m'n nieuwe driver file gelaten (dj518du.exe)? Voor de zekerheid maar de laatste downloaden van de website van HP (toch makkelijk, zo' ADSL lijn). Werkt in een keer! Niet draaien vanaf CD of read-only media...

Via Start/Instellingen/Printers ook de printer geshared gemaakt op het lokale netwerk: jawel, kan vanaf andere computers direct er op printen. Leuk.

De CD writer (plus Acrobat), DVD speler en de Web Cam

Nu eerst m'n CD writer. Ik heb zowel Easy CD Creator als DirectCD op de installatieschijf staan, maar ik vind alleen EasyCD Creator voldoende, ik gebruik m'n CD's niet als floppy/USB stick. Bovendien zijn DirectCDs niet compatible met sommige andere systemen. Alleen EasyCD dus maar. Loopt in een keer goed (via autostart CD). EasyCD wilde ook Acrobat 4 installeren, maar ik download liever de nieuwe versie Acrobat 6 (Nederlands). Wel 17 Mb, werkt. Nog even instellen dat'ie niet automatisch opstart.

M'n webcam gaat ook al in een keer goed. CD via autostart (met de Webcam nog niet aangesloten), installeren, web cam er in, werkt!

DVD speler heeft de WinFast DVD software, installeren vanaf CD en het werkt in een keer. Gelukkig hoesje bewaard: staat serienummer op dat nodig is. Alleen: lijkt de hardware graphics acceleratie niet te zien (te nieuwe grafische kaart? Eens checken voor een update?

Staat ook Colorific op de CD voor monitor-kleur calibratie, ook eens een keer instellen... Nu niet.

Zo, alles lijkt te werken, maar weer eens een image maken ('drivers2'), voor het geval in een volgende stap weer iets mis gaat.

De scanner

De volgende wordt de scanner (HP ScanJet 5100C). Hier heb ik in het verleden ook al problemen mee gehad. Is een SCSI-protocol over de parallelle poort. Is ook HP, dus gaat gelukkig samen met de printer (ook op LPT1:). Maar, gaat niet zomaar samen met Windows ME, mogelijk al te oud (heb hem al heel wat jaartjes).

Eerst maar eens gewoon de CD installeren (waar is dat kreng ook al weer). Scanner nog niet aankoppelen, eerst CD er in en installatie runnen. Reboot, nu met de scanner er aan. Wordt gedetecteerd.

Nu de scanner update draaien (sj585du.exe): dit programma is alleen een self-extracting archive, maakt in temp het een en ander aan. Nu daar me5100.exe draaiern. Probleem 1: was allemaal read-only uitgepakt, de zaak loopt daar op vast. Na enkele pogingen gevonden en verholpen (DOS box, attrib -r *.*).

Nu lijkt de zaak (na weer opstarten) te werken. Helaas, bij de printertest loopt de zaak halverwege het afdrukken van een plaatje vast. Verwachtte ik ook al een beetje; de scanner loopt via SCSI-protocol over de parallelle port, is ook een update voor nodig (EPST_221.exe, niet neer op het web te vinden maar gelukkig ooit bewaard op CD). Ook een self-extracting archive naar temp, setup draaien. Reboot.

Vergeet het maar.

Restore van image, en nog een keer proberen. Alles lijkt toch goed te gaan... In de readme van de SCSI update staat wel dat op de printer het ECP protocol niet optimaal is voor de snelheid, en dat EPP1.7 wordt aangeraden (zonder DMA), omdat dat ook stabieler is?

Reboot, BIOS setup starten, printerpoort omzetten naar EPP1.7. Restore image om weer een schoon systeem te hebben (vertrouw uninstall niet altijd). Nog een keer alle stappen voor de scanner en de updates doorlopen: Windows ziet een nieuwe parallelle poort... Is blijkbaar de ECP naar EPP protocol wijziging, klopt dus. Alles is geïnstalleerd, en ziet er goed uit. Afgezien dan dat de automatische uitschakeling van het systeem niet meer lijkt te werken ('U kunt nu uw computer uitschakelen' komt in beeld...).

Een keer helemaal uit en aan, en ok dat werkt weer. Blijkbaar tijdens alle gecrash/gepruts met die SCSI-driver het een en ander in een verkeerde toestand terecht gekomen.

Nu nog testen. Komt het plaatje nu helemaal uit de printer? Jawel!!! En ook de scanner lijkt goed te werken, een eerste scan loopt OK!!

Alle drivers voor extra hardware zijn nu geïnstalleerd. Weer een punt voor een mooi image op te slaan... Eerst maar eens de prullenbak en zo (browser cache) leegmaken, hoeft niet in de image te komen. Mijn D: partitie begint overigens wat vol te lopen met disk images... De 'BASE' en 'BASE_UPD' images (kale windows, plus windows met critical updates) maar eens op CD gezet. CD writer is nu tenslotte geïnstalleerd, en tot nu toe lijkt het systeem stabiel, dus deze eerste images zijn zeker betrouwbaar.

Image 'Drivers' bevat nu alle drivers... Door naar Upgrade part 4: applicaties