Dit is een archief-pagina

Dit is een archief-pagina. Ik werk deze pagina niet meer actief bij.
Informatie kan verouderd zijn, en links lopen mogelijk dood.
Maar, misschien heeft iemand er nog wat aan.


Archief Embedded

Enkele pagina's heb ik naar het archief verbannen, zijn ondertussen vervangen door meer recentere systemen. Veel van geleerd, maar tijd om in de geschiedenis te verdwijnen. Om te kijken wat ik momenteel doe met dit soort systemen: ga naar mijn recente 'Embedded Systems' pagina.

Wat zijn 'embedded systems'? We kennen allemaal 'de computer', wat dan vaak een PC of MAC is. Een duidelijk herkenbare kast, met als doel computer te zijn. Maar, er zijn veel meer computers, maar dan verstopt in andere apparaten. Denk aan de besturing van de CV ketel, je draadloze router, je magnetron, in al deze apparaten zitten kleine computertjes die voor de besturing en het display zorgen. De gemiddelde Nederlander heeft meer heel wat meer computers dan alleen de PC's in huis.

Een niet-volledig lijstje van min-of-meer verstopte computers in mijn huis:

UPC modem, draadloze router, PC, DVD-speler, magnetron, CV-ketel, fototoestel, GSM, oven, printer, TV, netwerkdisk, UPC decoder, auto, ...

Dit soort ingebouwde computers noemen we 'embedded systems', met daarin vaak een gespecialiseerde een 'embedded processor' (soms ook wel microcontroller). Vaak veel energie-vriendelijker dan PC's: de processor gebruikt typisch minder dan 1 Watt, tegen meer dan 50 Watt in een PC, meestal geen beeldscherm, en beperkte mogelijkheden: toegesneden op de taak die verricht moet worden. Maar toch, in een aantal gevallen kan je er wel bij, en is het leuk 'speelgoed', ofwel om de mogelijkheden uit te breiden (zoals bij mijn Canon fotokamera), ofwel om heel nieuwe dingen mee te doen.

NSLU2Archief: De Linksys NSLU2

De Linksys NSLU2 is van oorsprong een klein kastje om tussen een USB harde schijf en je thuisnetwerk aan te sluiten, zodat je van elke PC er bij kunt. Er zit een vrij krachtige processor in, waar een Linux operating systeem op draait. Meer info op mijn NSLU pagina's. Ik gebruik het nu (naast de netwerkdisk) ook als internet gateway om vanaf het net veilig aan mijn thuisnetwerk te kunnen verbinden, als foto-browser, en nog het een en ander.

De RCM5700 printArchief: Rabbit RCM5700

De Rabbit RCM5700 is een single-board computertje van 3 bij 5 cm. Minder krachtig dan de NSLU2, maar toch krachtig genoeg om bijvoorbeeld een web server te kunnen draaien, om vanaf je PC gebruikersvriendelijk toepassingen aan kunt sturen. Ik gebruik het voor 'home control'-achtige toepassingen. Meer info op de Rabbit pagina.