Koken

Groene SoepIets wat ik graag doe, en waar ik in 2010 ook wat meer de tijd voor had. Ik ben met name dol op de oosterse keuken, met name Thai, Indiaas en Japans. Lekker, gezond (en vaak vetarm), en vaak makkelijk te maken, al lijkt het soms moeilijk (zoals Sushi). Komt denk ik ook doordat ik een paar keer in die landen geweest ben.

Verse salade met eetbare bloemen
Mijn salade met eetbare bloemen

En zeker nu ik een wat grotere tuin heb kan ik een deel van de kruiden direct uit de tuin halen. Voor groenten heb ik de ruimte niet, maar ook eetbare bloemen zijn in veel tuinen te kweken, en zien er mooi uit ook! Sommige zijn heel lekker, bijvoorbeeld Oost-Indische kers smaakt pittig, als sterrenkers. Te zien in de salade hiernaast, de grote gele bloem; naast de andere bloemen, kruiden en sla vers uit het tuintje. Weet wel wat je plukt, er zijn heel veel bloemen eetbaar, maar er zijn in veel tuinen ook echt giftige te vinden... En eet nooit bloemen uit een bloemenzaak, de meesten zijn zwaar bespoten!

Meestal kook ik niet strikt aan de hand van een recept, maar hier toch een aantal recepten waar ik nog wel eens naar gevraagd ben. Allemaal vrij eenvoudige gerechten, waar goed mee is te variëren.

 • Marokkaans-Thaise Garnalen, fusion tussen Afrika en Azië (Ras el Hanout kruiden gemixt met Aziatische stijl)
 • Tom Ka Kai, een milde en smakelijke Thaise kokossoep met kip. Snel klaar.
 • Groene Soep. Een romige groentesoep met broccoli en courgette. Ook makkelijk gedeeltelijk van te voren klaar te maken
 • Eenpans-couscous, makkelijk voor wat grotere groepen
 • Sambal Gore Boontjes. Een variant op het Indonesische Sambal Goreng Bootjes, pittigeAarbeientaart sperzieboontjes met kokos
 • Updated! Noodle Soep, in twee soorten: Singapore Laksa is een geurige soep met kokosmelk. Daarnaast een goedkope en snelle maaltijdsoep met instant-noodles, in minder dan twintig minuten een volledige maaltijd
 • Mijn Aardbeien-Bavarois Taart van na het kerst-diner...
 • Pittige makreel uit de oven
 • Alweer een soep... Vegetarische maaltijdsoep met tomaten, makkelijk en voedzaam
 • En als er vraag naar is: zalm-moten uit de magnetron? Rundvlees-curry? Sushi? Laat maar weten
Stukje zalm?
Stukje zalm gaat er wel in

Geen culinaire hoogstandjes, maar recepten waar ik blijkbaar succes mee had.

En een pagina (nog niet af) over ingrediënten, voor zover ik daar wat zinnigs over toe te voegen heb. Met name mijn gember/knoflook-mengsel is heel handig...

Meer recepten

Zelf haalde ik ook veel recepten uit de AllerHande van Albert Heijn. Ik koop daar niet veel, maar dat is omdat er geen AH's in de buurt zijn. Op het web is overigens ook veel over koken te vinden. Om maar eens een paar links te noemen:

 • Helemaal in is natuurlijk de Master Chef serie. Op de Masterchef Australië site veel recepten
 • JouwRecepten is een leuke frisse site met veel recepten
 • webchef.nl, de receptenzoekmachine van Nederland. WebChef biedt toegang tot tienduizenden recepten van tientallen Nederlandstalige recepten-sites. Alle recepten zijn eenvoudig en doeltreffend te zoeken.
 • xquis.com, met ook een uitgebreid gedeelte over warenkennis en ingrediënten.
 • receptenzoeker.nl, zoekmachine voor recepten, met een links-sectie naar weer veel andere sites.
 • Thai's koken: online lessen met video
Gekrompen inktvis

Gekrompen pijlinktvis...

En, lukt het altijd?

Nee hoor, bij mij lukt het ook lang niet altijd. Hiernaast een foto van een poging tot gevulde pijlinktvis. Leek me leuk, van die vormpjes gevuld met een gekruid visgehaktmengsel. Inktvis schoongemaakt, en met een slagroomspuitzak gevuld. Helaas, wat ik niet wist is dat die inktvissen zo krompen in kokend water. Ongeveer de helft korter betekend ook de helft smaller en zo, dus maar 1/8 van de inhoud: ze knepen zichzelf leeg... Het resultaat zag er trouwens nog best leuk uit, en smaakte ook wel (vooral in plakjes gesneden en even gebakken). Maar, de rest van de vulling kon ik uit het water in de pan vissen.

Het staartje (links-onder) zag er ook wel leuk uit, soort gevulde mini-pinguïn.