Appeltaart van gistdeeg

Gistdeeg-appeltaart
Appeltaart van gistdeeg

Simpele cholesterol-vriendelijke appeltaart van gistdeeg (vlaai-achtig), 6..8 porties.
Bereiding: wachttijden 1 uur + 30 minuten + 30 minuten.
Inspiratie van 'Bomma's Appeltaart'.

Basis-ingrediënten

Ingrediënt Hoeveelheid
(24 cm vorm)
Opmerkingen
bloem 125 gram
melk 100 ml Magere melk geeft de minste verzadigde vetten
suiker eetlepel
gistpoeder 5 gram
olie eetlepel gezonde olie (weinig verzadigd), geen palmolie of zo
suiker en kaneel naar smaak  Om er overheen te strooien
zout snufje

Bereiding

Doe de bloem, suiker en een snuifje zout in een mengkom en meng ze door elkaar. Los de gist op in lauwe melk en voeg deze toe aan de de bloem. Laat alles kneden met de deeghaken van je mixer of kneed het met de hand. Indien het nog te vochtig is, kan je nog wat bloem toevoegen. Moet best een vochtig,  haast vloeibaar deeg zijn. Dek af en laat dit +/- een uurtje rijzen op een warme plek.

Voeg vervolgens de olie toe, en met de mixer een tijdje rustig door elkaar kneden (helpt de gluten te ontwikkelen). Vet de taartbodem in en/of doe er bakpapier in. Leg het deeg in de taartvorm en verspreid het over de bodem (lastig, plakt en wil niet, doorzetten). Laat het vervolgens weer een 30 min onder een handdoek of deksel rijzen.

De oven voorverwarmen op 200°C (180 voor hete lucht). Verwijder van de appels de schil en het klokhuis. Snijd ze vervolgens in 1 cm dikke plakken en leg ze in een roos op het deeg, duw ze wat aan. Strooi er de kaneelsuiker over. Bak de taart vervolgens ±25 min in de oven.

Serveer warm, eventueel met sorbetijs. Maar, koud is het ook prima te eten. Smakelijk!

Optionele custardvulling

Ingrediënt Hoeveelheid Opmerkingen
custardpoeder 10 gram Poeder, geen echte custard van ei, ivm cholesterol
melk 150 ml Magere melk geeft de minste verzadigde vetten
suiker 10 gram

Wil je de taart wat smeuïger hebben, dan kan je een laagje custardpudding (van poeder, niet van ei, vanwege de verzadigde vetten) toe voegen onder de appel. De melk, suiker en custardpoeder koken tot pudding (zie verpakking), en over het deeg onder de appels.