Hulpjes

Het ruwe materiaalFotografie hoeft niet duur te zijn. In de slave flitser heb ik al laten zien hoe je een oude flitser geschikt kunt maken voor een digitalekamera zonder flitsschoen. Hier komen nog twee zelfgemaakte hulpjes, van iets eenvoudiger kaliber: een macro-lens, en een lens om ongemerkt mee te fotograferen.

Beide hulpjes zijn gemaakt van een oud stukje plastic buis dat ik nog had liggen. Maak dit soort dingen als het een kan inderdaad van zacht materiaal: de (goedkope) hulpmiddelen moeten het zachts zijn, om zo de (dure) apperatuur niet te beschadigen of krassen.

Macrolens

Macro voorzetlensDe macrolens is een eenvoudig opzetstukje voor op mijn Canon S50. De S50 kan niet erg sterke macro-opnamen aan, en deze lens, gemaakt van een oud vergrootglas, werkt als een 3x voorzetlens. Gemaakt van een kort stukje buis en een oud (goede kwaliteit glazen) vergrootglas. Het buisje is van binnen zwart gemaakt om interne reflecties te voorkomen, en van buiten (na een laag kunststof primer voor de hechting) zilver gespoten. Hierna is er met twee-componentenlijm de lens opgeplakt.

Het is bij deze lens wel van belang dat de kamera door de lens scherp stelt (even proberen met een los vergrootglas voor de lens).

Voorbeeld voorzetlensAls voorbeeld hier een foto met en zonder macro-voorzetlens. Foto op zich is niet zo interessant (bloem van een Afrikaantje, na een regenbui dus nog nat), maar het effect van de voorzetlens is wel goed te zien.

De bovenste foto is genomen zonder de lens, in macrostand van het toestel (Canon S50), diafragma f8, zoomstand ergens in het midden.

De middelste foto is met voorzetlens, verder zelfde instellingen. Te zien is dat er lineair ongeveer een factor 3 extra macro bij is gekomen.

De onderste foto is een deelvergroting van de middelste foto (dus met voorzetlens), dusdanig dat de pixels 1:1 afgebeeld zijn. In werkelijkheid gaat het hier op een detail van 5 bij 3 mm, ofwel ik haal ongeveer 50 pixels per mm.

Opmerking: het plaatje heeft geen geweldige kwaliteit, omdat ik JPEG compressie heb toegepast om de file niet te groot te maken (nog niet iedereen heeft ADSL). Toch denk ik dat de werking goed tot zijn recht komt. Wel bij voorkeur een klein diafragma (of voldoendelicht) gebruiken, ivm de scherptediepte.

Dit hulpmiddel is ook bruikbaar voor het fotograferen (scannen) van dia's (korrel van de dia is te zien, dus goed scherp). Wel de dia eerst goed stofvrij maken!

Fotograferen om een hoekje

HoekjeslensHet tweede hulpje is handig als je kinderen hebt: vaak gaan zij zich anders gedragen als ze weten dat je een fototoestel op ze hebt gericht. Met behulp van deze lens kan je doen of je het toestel op iets anders gericht hebt, en dan via een rechte hoek naar links of naar rechts hen dan toch fotograferen. Werkt wel alleen bij scherpstellen door de lens (en ook handig als de zoeker danwel schermpje ook via de lens werken).

Hoe werkt het? Het principe is erg eenvoudig: een spiegeltje is onder 45 graden links of rechts voor de lens geplaatst. De spiegel had ik nog uit een oude spiegelreflexkamera die te water was geraakt; mooi dun en van goede kwaliteit. In de eerste foto op deze page is de ruwe vorm van het stukje buis te zien dat ik gebruikt heb, hierboven zoals het er uiteindelijk ongeveer uit ziet. Ook hier weer de binnenkant zwart (behalve waar hij over de lens van mijn toestel heenvalt) om interne reflecties te voorkomen. Als extra detail heb ik de voorkant van een fototoestel (uit een fotoblad) voorop de koker geplakt.

Werkt niet in groothoekstand, omdat dan de hoek te groot is om helemaal door de spiegel gevangen te worden, dus normaal of tele gebruiken.

ZelfportretHiernaast een foto in een grote speigel genomen met de hoeklens gemonteerd ('zelfportret via een spiegel'): je ziet de zijkant van de camera in plaats van de voorkant. De flits gaat niet via het spiegeltje (op een klein beetje na...), maar doordat er een witte wand recht voor de kamera was werd de ruimte toch voldoende verlicht. Via het spiegeltje is mooi de lens te zien. Pas wel op dat er geen vinger voor de lens komt. En richten is even wennen...